Говорителят на военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат каза, че на 13 май системите за противовъздушна отбрана Patriot са унищожили пет единици руска авиация за пет минути над територията на Брянска област. Той съобщи за това в интервю за "Новинарні".

Журналистите отбелязаха, че на 13 май 2023 г. украинските военни са използвали системата за противовъздушна отбрана Patriot, за да унищожат руски самолети над района на Брянск. Тогава противникът губи Су-34, Су-35, два вертолета Ми-8МТПР-1 и един Ми-8.

"Беше блестяща операция под ръководството на командващия ВВС. Благодарение на нестандартните решителни действия на частите на ПВО Patriot за пет минути те унищожиха едновременно пет самолета в Брянско направление, откъдето те бомбардираха нашите северни региони с управляеми авиобомби“, казва Юрий Игнат.

Той разказва, че на шега нарича тази позиция „клането в Брянск“.

Според Игнат известно време след събитията в района на Брянск друг Су-35 е бил свален над Черно море, след което руските сили са спрели да летят в този район за известно време, тъй като са разбрали, че е опасно.

„Комплексът Patriot притежава големи възможности!“ - казва той.

Игнат отбелязва, че системата за противовъздушна отбрана Patriot все още защитава столицата, но вече сформираните подразделения и хората, които в момента служат във Въоръжените сили, ще станат основа за създаването на други части.

Той е убеден, че Украйна все ще получи още системи Patriot. По-специално украинците сега се учат в Германия да използват следващите системи, които ще бъдат прехвърлени.

Освен това Игнат казва, че системата за противовъздушна отбрана Patriot е антибалистично оръжие, тъй като само челен сблъсък гарантира унищожаването на такава ракета и това се прави без човешка намеса.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук