Раждаемостта в Китай през 2019 г. падна до най-ниското си ниво от 70 години насам. Това се доказва от данните на Националното статистическо бюро, съобщава Bloomberg.

Съобщава се, че броят на ражданията на хиляда души е спаднал до 10.48, най-ниското ниво от поне 1949 година. Общо 14,65 милиона деца са се появили в страната през годината, което е с 580 хиляди по-малко спрямо година по-рано.

Намалява се и броят на трудоспособното население, към което принадлежат хора от 16 до 59 години: през последната година е имало по-малко от 890 хиляди души. В същото време населението на Китай бързо застарява - темпът надвишава повечето развити страни в света. Делът на хората над 65 години през годината нараства от 11,9 на 12,6 процента.

Сега китайските власти обсъждат въпроса за повишаване на възрастта за пенсиониране, за да се справят с недостига на средства за труд и пенсионни фондове. В момента мъжете в страната се пенсионират на 60, жените на 55.

Според професора по социология в Калифорнийския университет в Ървайн, Ванг Фенг, раждаемостта също се обуславя от масивна вътрешна миграция, бърза урбанизация, местна култура на работа, висока цена на жилища и образование и полова дискриминация.

Демографът от Гуангдонг, Той Яфу, от своя страна смята, че дори ако правителството премахне всички ограничения за раждането на деца, това няма да се отрази твърде много на ситуацията, тъй като само малка част от семействата искат да имат три или повече деца.

През януари 2019 г. бе съобщено, че населението на Китай намалява за първи път от 70 години. През 2018 г. са починали 1,27 милиона повече души, отколкото са се родили в страната. През 1979 г. китайските власти започнаха кампания за контрол на раждаемостта, наречена „Едно семейство, едно дете“. През 2016 г. ограничението за броя на децата беше частично премахнато, но раждаемостта не оправда очакванията.

Според прогнозата на ООН до 2050 г. населението на Земята ще нарасне до 9,7 милиарда души. До края на века прирастът на населението ще стане по-умерен: на Земята ще живеят около 11 милиарда души.