Партийната фракция на демократите в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ избра  Хакийм Джефрис от Ню Йорк да наследи Нанси Пелоси като неин лидер, съобщи CNN, цитирано от bg-voice.

Наскоро Пелоси обяви, че се оттегля от поста, но остава в Конгреса.

Джефрис става първият в историята на САЩ тъмнокож законотворец, който оглавява едва от двете водещи партийни фракции.

Групата на демократите взе решението на закрито заседание на Капитолия. То не е изненадващо, тъй като кандидатурата на Джефрис вече бе обсъждана, включително в медиите.

Той нямаше опоненти за заемането на поста. Негови помощници ще са Кейтрин Кларк от Масачузетс, като координатор на парламентарната група, и Питър Агилар от Калифорния, като зам.-председател.

Републиканците ще имат мнозинство в следващата сесия на Камарата, така че тримата ще водят малцинството.

52-годишният Джефрис представлява новото поколение, което трябва да замени управлението на демократите в Конгреса, чийто лидери са към три десетилетия по-възрастни от него.

Той стана председател на групата им в Камарата през 2019 година, с което влезе в хрониките като най-младият човек, заемал поста.

Издигането на новия лидер стана възможно след като емблематичната Нанси Пелоси и нейният координатор на парламентарната група Джим Клайбърн обявиха, че се оттеглят от заеманите позиции. Новото ръководно трио получи благословията на Пелоси в изявлението, с което обяви оттеглянето си.

“Идва нов ден и аз съм убедена ,че тези нови лидери умело ще водят нашата група и Конгреса” – каза тя.

От месеци сред законотворците на демократите се коментираше, че евентуално оттегляне на Пелоси като председател ще отвори пътя за издигането на Хакийм Джефрис.

ТОЪ самият похвали предишното ръководство, но добави, че “може да се направи повече за борба с инфлацията, защита на нашата демокрация, осигуряване на репродуктивната свобода, приветстване на новите американци, еднаквата протекция от закона и подобряване на обществената безопасност в цялата страна”.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук