Надзорът на САЩ и Дания над европейските лидери е само върхът на айсберга, тъй като ситуацията е много по-лоша, каза официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова.

"Мисля, че това е само върхът на айсберга. Мисля, че всъщност ситуацията е много по-ужасна за самите страни членки на НАТО от това, за което всички са чели сега, за което НАТО, генералният секретар на Алианса и ръководството на Европейския съюз се опитват да не говорят. Струва ми се, че истината е много по-лоша от това, което сега се появява само в медиите", каза Захарова.

Сръбският президент Александър Вучич пък обвини Запада в безпринципност във връзка със скандала.

"Това е скандално, представете си, че това беше направила Сърбия или Беларус, какви санкции щяха да въведат", каза Вучич в предаване на ТВ Хепи снощи.

Вучич попита, ако Лукашенко беше подслушвал Меркел с помощта на Русия, какво щяха да направят с Русия и Беларус, но посочи, че Меркел са я подслушвали американци с помощта на Дания и не е имало никакви последици, защото в международните отношения отдавна не съществуват никакви принципи, морал и право.

Той изтъкна, че ходът на беларуския президент Александър Лукашенко с отвличането на самолет на Райънеър, за да арестува опозиционера Роман Протасевич, е напълно недопустим. Вучич обаче каза, че някои страни имат двойни стандарти и забравят за случая с приземяването на самолета на боливийския президент Ево Моралес през 2013 г., търсейки в него Едуард Сноудън.

БЛИЦ припомня, че скандалът с подслушването на Ангела Меркел и други европейски политици от службите на САЩ и Дания гръмна в края на миналата седмица, след медийни публикации, разкриващи как АНС е използвала партньорските си връзки с датското разузнаване, за да шпионира висши официални лица от съседните европейски държави, включително германския канцлер Ангела Меркел. Според разследването, което покрива периода от 2012 до 2014 година, агенцията е използвала интернет кабели, за да шпионира официални лица от Швеция, Норвегия, Франция и Германия.

През юни 2013 г. бившият американски разузнавач Едуард Сноудън предаде класифицирани материали на "Гардиън" и "Вашингтон пост" Post с информация за всеобхватното наблюдение в 60 страни и множество хора от правителствата на 35 държави, програми за проследяване на британското и американското разузнаване офицери в Интернет и американско наблюдение на длъжностни лица и граждани по света, използващи комуникационни мрежи.

Засегнатите страни вече поискаха обяснение по случая от Дания и САЩ. Датските власти твърдят, че не са наясно какво се е случвало и взаимодействието се е осъществявало на ниво специални служби. От Датското разузнаване и Агенцията за национална сигурност няма коментар.

Европейската комисия също отказа да коментират скандала. Говорителят Кристиан Виганд заяви, че въпросите, свързани с националните разузнавателни служби, са от национална компетентност.

И генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отказа да коментира скандала. По думите му замесените проверяват фактите.

"НАТО не участва в това като организация. Надявам се замесените да изяснят фактите и да се справят с проблема", допълни Столтенберг.