Първият конвой от хора, нуждаещи се от медицинска помощ, започна да се изтегля от опустошения от войната сирийски град Алепо. Това съобщиха наблюдатели, цитирани от „Скай нюз”.
Пациентите ще бъдат преведени през територията, контролирана от официалната власт, в контролиран от бунтовници регион в западната част от града. Това е част от споразумението, договорено по-рано тази седмица.
 

На живо пътят на конвоя може да бъде проследен тук: Очаква се около 200 души да бъдат евакуирани от разрушения град в три автобуса. Те ще бъдат конвоирани до контролираната от бунтовниците територия.
 
Според Сирийската обсерватория за човешки права, сред напускащите града няма бойци на бунтовниците. Ал Фарук Абу Бакр, преговарящ от страна на опозицията, увери, че конвоят ще се състои само от ранени хора, техните придружители и други цивилни.
 
По думите му, въоръжените бойци ще бъдат евакуирани след първия или втория конвой. Русия заяви, че бунтовниците ще бъдат транспортирани с 20 автобуса и 10 линейки по коридор към Идлиб. По заповед на президента Владимир Путин, войници ще ескортират конвоя от града.
 
Москва увери, че сирийските власти гарантират сигурността на бунтовниците и техните семейства и добави, че дронове ще наблюдават придвижването на конвоя.

Превод и редакция: БЛИЦ