Във вторник на 28 март в Донецката народна република завърши първият съдебен процес срещу военнослужещ от полка „Азов“ на Националната гвардия на Украйна, предават световните медии.

Димитри Смития, пленен в Мариупол, бе осъден на 20 години лишаване от свобода по обвинение в убийство, жестоко отношение към мирни жители и използване на забранени методи на водене на война.

На подсъдимата скамейка скоро могат да се окажат и други бойци от подразделението, някои от които са обвинени в тероризъм и диверсия.

Сега полкът „Азов“ се асоциира най-вече с боевете за Мариупол, но в неговата история има много други, не по-малко впечатляващи епизоди. От момента на основаване на подразделението през 2014 г. неговите ръководители успяха не просто да изградят уникална идеология, но и да създадат мрежа от подчинени граждански и полувоенни организации.

 

Димитри Смития, пленен в Мариупол, бе осъден на 20 години лишаване от свобода

 

Кой и как е създал печално известния полк „Азов“, защо неговите бойци се придържат към неонацистката идеология и по какъв начин ветераните на подразделението са успели да създадат държава в държавата?

На 20 май 2022 г. в Мариупол оръжие сложиха почти две и половина хиляди души. Морски пехотинци, граничари, полицаи и, разбира се, военнослужещи от полка „Азов“, който беше за Украйна един от символите на въоръжения конфликт в Донбас.

Това доброволческо подразделение от националисти имаше  репутацията на едно от най-боеспособните в страната. Прекрасно обучени и въоръжени, притежаващи висок боен дух, от самото начало на боевете за Мариупол „азовци“ обещаваха да се сражават за града до край.

„Ще се бием до последна капка кръв, не ни плашат нито вражеските танкове, нито ракетните удари, нито авиацията. Аз заповядвам на всеки боец от полка „Азов“ да се сражава до последно. Ще унищожаваме руснаците във въздуха, на земята и във водата.“ – Денис Прокопенко, командир на полка „Азов“.

Пленени азовци проговориха: "Даваха ни дрога, за да..." СНИМКИ

Но скоро реториката на „азовци“ се смени. След като останките от гарнизона се оказаха блокирани в завода „Азовстал“, командването на полка започна да пуска регулярни обръщения към правителствата на западните страни, световната общественост и даже римския папа с молби да гарантират евакуацията на полка от Мариупол.

Офицерите се оплакваха от тежките условия, недостига на медикаменти и недохранването. Накрая „азовци“ взеха решение да се предадат. Ръководството на полка разбираше – главната битка на „Азов“ съвсем не е на фронта. Борбата все още предстои.

Пленените бойци от „Азов“, като Димитри Смития, днес очакват съдебни процеси и сурови присъди.

В стремежа си да смекчат неминуемото наказание мнозинството от тях твърдят, че никога не са поддържали неонацистки идеи, а в „Азов“ са влезли само заради по-доброто въоръжение и по-високите заплати. Но е достатъчен само един поглед на татуировките на тези "юнаци", за да се разбере за какви идеали са се сражавали.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук