Използването на американска сила срещу китайски цивилен дрон може да създаде "много лош" прецедент за отношенията между САЩ и Китай, каза Лу Сян, учен от Китайската академия за социални науки, цитиран от китайския държавен Global Times в неделя.

По неговите думи американските самолети (цивилни или военни) летят около Китай много по-често, отколкото китайските самолети около САЩ.

"Ако САЩ не правят разлика между граждански и военни самолети, тогава е създаден много лош прецедент за китайско-американските отношения", посочи Лу Сян пред изданието.

Както отбелязва Global Times, позовавайки се на "мозъчни тръстове и съобщения в медиите", Съединените щати понякога извършват разузнавателна дейност в Тайванския пролив, Южнокитайско море и Източнокитайско море под прикритието на гражданската авиация.

"Ако САЩ не правят разлика, трябва ли Китай да прави разлика? Трябва ли Китай също да отмъсти? Съединените щати трябва внимателно да обмислят последствията", добави експертът.

Армията на САЩ свали китайския балон по заповед на Байдън ВИДЕО

Китайски военен експерт, който пожела да остане анонимен, коментира пред изданието, че действията на САЩ от техническа гледна точка са като "стрелба по комар с пушка" - не само, че са прекомерни, но и са непрактични.

Използването на усъвършенстван стелт изтребител и ракета за прихващане на безпилотен балон без двигател, носещ се по вятъра, е "твърде скъпо", каза той.

По-рано министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин потвърди, че военните, от името на президента Джо Байдън, в събота са свалили балон, собственост на Китай, който е паднал в американското въздушно пространство.

Според шефа на Пентагона устройството е използвано за наблюдение на стратегически обекти. 

Движенията на балона бяха проследени от Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана (NORAD). Във връзка със ситуацията държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отложи посещението си в Китай.

Китай на свой ред заяви, че не приема неоснователни спекулации заради ситуацията с устройството. Пекин каза, че ситуацията е причинена от форс-мажорни обстоятелства, а устройството е метеорологичен балон, който се е отклонил от маршрута си.

Превод и редакция: БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук