Ръководителят на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Ингрид Делентре официално уведоми властите на Украйна, че някои държави ще се откажат да участват в Евровизия-2017 заради забраната за участие на руската певица Юлия Самойлова. Това съобщава сайтът oikotimes.com, който отразява новини от конкурса, пише Струма бг.

Делентре изпрати писмо до министър-председателя Владимир Гройсман. „Ако се потвърди забраната за влизане на Самойлова в страната, това определено е много негативно влияние върху международната репутация на Украйна“, – казва Делентре.

Според нея някои страни-членки на Европейския съюза са разкритикували решението да не се даде възможност на Самойлова да участва в конкурса.

Делентре също не изключи възможността, че Украйна в бъдеще може да бъде отстранена от участие в синдикална дейност.

„Молим да потвърдите, че г-жа Самойлова може да участва в състезанието тази година при същите условия, както и останалите 42 делегации,“ – заяви Делентре.

Европейският съюз за радио и телевизия потвърди автентичността на писмото.
Службата за сигурност на Украйна забрани на Юлия Самойлова да влиза в страната три години, поради факта, че певицата през 2015 г. е била на участие в Крим.