След войната краткото затопляне на отношенията между Съветския съюз и Съединените щати позволява на американски военнослужещи, които посещават Съветския съюз, да станат свидетели на необикновено зрелище, засекретено в архивите до 80-те години на миналия век, съобщават световните издания.

През 21-ви век военните най-накрая признават, че феноменът НЛО съществува и трябва да бъде внимателно проучен, защото някои обекти представляват непосредствена заплаха за ядрените арсенали, балистичните ракети и космическите кораби.

Благодарение на многобройните видеа и фотографии на неидентифицирани летящи обекти става ясно, че сме заобиколени от особен свят, за който не знаем нищо.

Те са тук

Съществуването на други форми на живот се признава все повече от дипломати и политици от различни страни. Например през декември 2020 г. пенсионираният израелски генерал Хаим Ешед заяви пред журналисти, че знае със сигурност, че извънземните вече са на Земята.

Те не само посещават нашата планета, но и живеят тук. Твърди се, че извънземните са сключили специални договори с някои правителства. Те се интересуват от Земята и земляните по отношение на научното развитие и познаването на тайните на Вселената и в това отношение извънземните си сътрудничат напълно със земните учени.

Ешед дори посочва, че най-близката база на извънземните се намира на Марс. Някой може да реши да се посмее над думите на пенсионера, но до 2010 г. Ешед е работил в космическата програма на Министерството на отбраната на Израел и е отговарял за военните спътници.

Ешед се присъединява към мнението на NASA, която през 2018 г. заяви, че не изключва възможността "извънземните вече да са тук", а преди няколко години ООН създаде специална комисия за срещи с извънземни, включваща не само учени, но и дипломати. И така, наистина ли на тези високи нива се знае нещо?

Интересно е, че напоследък реториката на САЩ по отношение на извънземните и Русия се е променила донякъде. Много американски журналисти и политици смятат, че Кремъл играе водеща роля в отношенията с извънземните цивилизации, а отношенията са установени доста отдавна, може би дори по време на Втората световна война или непосредствено след нея.

Във всеки случай през последните години се появиха свидетелствата на американски политик и неговия помощник, които още през 1955 г. докладват на ЦРУ, че в СССР има извънземна база с космодрум.

Очевидно те вярват, че именно извънземните са дали на съветските конструктори някои технологии, които са позволили на Съветския съюз да победи САЩ в космическата надпревара.

Съветският съюз изпревари всички

Един от тези свидетели е американският сенатор от Джорджия, демократът Ричард Бревърд Ръсел, който през 1955 г. е на 58 години. Източниците го описват като "човек с безупречна репутация, на когото може да се има безусловно доверие".

Една любопитна подробност: Ръсел е бил в комисията, която е разследвала убийството на президента на САЩ Джон Кенеди през 1963 г., който според привържениците на конспирацията е бил убит, защото е искал да каже истината за Розуел, където през 1947 г. се е разбил извънземен кораб и военните са се сдобили с тяло на извънземно.

И така, през 1955 г. Ричард Ръсел се отправя на голяма обиколка из Европа и СССР. Удивително е, че той, високопоставен американски служител, отговарящ по това време за въоръженията (Ръсел е ръководител на съответния комитет в правителството на САЩ), действително е допуснат в СССР и му е разрешено да пътува през страната.

Впрочем, в онези години обаче това е било норма: много дипломатически служители на посолството на САЩ изкарвали отпуска си на почивка на Черно море, още повече че военният конфликт на Корейския полуостров е приключил две години преди това и отношенията между страните са се затоплили за кратко - през 1959 г. например в Москва се провежда Американското национално изложение, което е посетено от 2,7 милиона души.

По време на пътуването американският политик е придружаван от помощник - лейтенант от американската армия Уилям Хатауей, както и преводач, очевидно осигурен от съветското правителство, Рубен Ефрон. Възможно е КГБ да му е възложил специално да следи за високопоставени чужденци.

По-късно Ръсел разказва на ЦРУ, че на 4 октомври 1955 г., в 19:07 ч. московско време, двамата с Хатауей, седейки във вагон-ресторант на участък от Транскавказката железница, видели през прозореца огромен, блестящ обект с форма на диск, който се издигал от планинско дефиле.

Обектът се издигал бавно и напълно безшумно. В дъното на кораба Ръсел и Хатауей видели ярки светлини. Корабът се издигнал на около два километра в небето, след което се завъртял рязко на север и изчезнал от поглед. 

Минута по-късно от същото място се появява втори кораб, който американските дипломати вече наблюдават с преводача. Той повторил маневрите на първия обект и изчезнал в небето.

Американските дипломати били изумени. По-късно Хатауей си спомня, че само няколко минути след инцидента във вагон-ресторанта влязъл милиционер и поискал от сервитьорите да свалят слънцезащитните материали от прозорците на влака, поглеждайки подозрително към чужденците.

Американският политик и неговият помощник едва дочакват да преминат границата на Източна Европа, в Западен Берлин. Там те веднага отиват в американското посолство и съобщават по телефона на Вашингтон за видяното. Твърди се, че инцидентът е бил засекретен до 1985 г.

За него се разбира благодарение на ръководителя на Фондацията за изследване на НЛО Брус Макаби, който успява да намери доклада на Ръсел и обявява, че доказателствата от човек от такъв калибър и с такава "безупречна репутация" предполагат, че СССР наистина е имал контакт с извънземни.

Макаби успява да говори с Хатауей, който вече е подполковник, и той потвърждава всичко. "Съмнявам се, че ще ни повярвате на думите - казал той на Макаби, - но ние видяхме всичко със собствените си очи. Той добавя няколко подробности към казаното от Ръсел.

Например, той отбелязва, че мястото, от което НЛО се издига във въздуха, се намира на не повече от две мили от железопътната линия и че не се виждали никакви двигатели, реактивни струи или изпускателни тръби на корабите.

След като пристигат в САЩ, Ръсел и Хатауей са извикани в ЦРУ, където всеки от тях разказва какво точно е видял. След като ги изслушва, американското разузнаване стига до заключението, че корабът не може да е разработен в СССР - такава технология просто не съществува на Земята и затова наблюдението може да е доказателство, че СССР е бил посетен от "зелени човечета от космоса".

Последвалото развитие на съветското самолетостроене и ракетно дело също говори в полза на това. В края на краищата, ако СССР разполагаше с такава технология, щеше ли да си прави труда да изобретява конвенционални конструкции на въздушните и космическите апарати?

Има предположение, че показанията на Ръсел са направили Закавказкия регион много интересен за американското разузнаване. Ето защо в този регион имало толкова много нарушения на съветската въздушна граница.

Американците се опитали, но не успели да открият в планините космодрума, който толкова ги интересувал.

Превод и редакция: БЛИЦ