Поради скандала с експулсирането на полския посланик от Норвегия Варшава предприе аналогични мерки срещу норвежкия консул. Това обяви полският външен министър Шимон Шинковски в Twitter.

Както се уточнява, решението на полското външно министерство е в отговор на изявлението на норвежките власти от януари за експулсирането на полския консул Ковалски.

"Норвежките власти са признали консула Славомир Ковалски за персона нон грата, което му пречи да продължи да изпълнява функциите си. Единственото възможно решение в тази ситуация са аналогичните мерки", - пише Шинковски.

Според норвежката страна, Ковалски е участвал в дейности, несъвместими със статута на консула.

Тази формулировка е свързана с неговата дейност в подпомагането на полските мигранти в спорове за деца, в които той се е изказвал срещу настоящата норвежка система за непълнолетни.

"Министерството оценява положително дейността на Славомир Ковалски, насочена към защита интересите на полските семейства. Във връзка с това министерството подкрепя позицията му за неоснователността на обвиненията от норвежката страна", отбелязват на сайта полското външно министерство.


Превод и редакция: БЛИЦ