Президентът Володимир Зеленски все още не е одобрил окончателния план за контранастъпление. Това заяви секретарят на Съвета за сигурност и отбрана Алексий Данилов, предават световните агенции.

Не използвам термина "контраатака". Това са военни действия, направи уговорка той. Нашите военни знаят какво да правят и къде да го правят, по кое време да го правят. В кабинета на върховния главнокомандващ - президента на страната ни - ще бъде взето окончателното решение относно условията и насоките на контранастъплението.

Когато някой започне да говори за нещо, дори и от уважавани институции на Запад, повярвайте ми: няма хора, които да знаят точно всички наши планове днес. Защото окончателните планове все още не са одобрени, казва Данилов.

Той добавя, че правителството обмисля няколко варианта за контранастъпление, като окончателният ще зависи от текущите обстоятелства.

Имаме няколко варианта за контраатака. Всички са на работа. В зависимост от обстоятелствата, които ще бъдат в един или друг момент, ще бъдат взети определени решения. Няма нужда да очаквате или да не очаквате контраатака. Вече сме доказали, че сме непобедима нация и определено ще го направим. И най-вече благодарение на нашите партньори, отбелязва той.

В интервю за The Washington Post на 6 май Зеленски заяви, че Украйна ще бъде готова да започне контранастъпление "веднага щом оръжията, които са договорени с партньорите, бъдат попълнени". Времето също може да зависи от времето поради влажната почва по протежение на фронтовата линия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук