Въоръжените сили на Украйна ежедневно губят около 50 бойци на фронта. От началото на пълномащабната руска инвазия обаче броят на загиналите украински военни е пет пъти по-малък от този на руските въоръжени сили. 

Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за френското издание Ouest-France, цитирано от Фокус.

Държавният глава отбеляза, че тези данни са приблизителни и не включват цивилните жертви.

"Но това не са точни цифри, защото не знаем колко войници и цивилни остават на тази територия. Пет пъти по-малко украински войници са загинали от руските", каза той.

Зеленски обясни и защо Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна реши да не разкрива точния брой на загубите сред украинските бойци във войната с Русия. Според него трябва да се внимава с числата.

„Трябва да сме много внимателни с числата, защото говорим за човешки животи“, добави президентът.
Трябва да се отбележи, че по данни на Генералния щаб към 23 септември във войната срещу Украйна са загинали над 56 000 руски войници.

Припомняме, на 21 септември руското министерство на отбраната заяви, че в Украйна са убити 5937 руски войници. В същото време имената на 6476 загинали са известни само в открити източници.

На 23 септември заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр каза, че повече от 9000 украински войници са загинали по време на пълномащабната война с Русия. Тя също така увери, че информацията за уж стотици хиляди загинали украински войници е лъжа.

На 22 август главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни съобщи, че почти 9000 украински войници са били убити в битки с руската армия, а май е най-трудният месец, когато са загивали до 100 войници на ден.


Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук