Израел не е предоставил никаква помощ на Украйна от началото на войната с Русия. В същото време страната изнася оръжия за други държави, заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за Ouest-Franc, цитиран от РБК-Украйна.

"Шокиран съм. Не го разбирам. Израел не ни даде нищо, нищичко, нула! Разбирам, че те трябва да защитят земята си, но получих информация, че Израел изнася оръжията си в други страни", каза той. В същото време Зеленски добави, че не обвинява лидерите на страната.

"Не обвинявам лидерите, само констатирам фактите. Имаше дискусии с ръководството на Израел но те не ни помогнаха. Може да се види руското влияние върху Израел", каза той.

В същото време Зеленски отбеляза, че смята Израел за независима държава. Президентът каза още, че гражданското общество подкрепя Украйна и отново призова: "Защо не ни дадете противовъздушна отбрана?".

Освен това Зеленски каза, че поддържа диалог с френския президент Еманюел Макрон, който според него е наясно с необходимостта от доставка на нови оръжия.

"Бих искал по-решителни действия от страна на Германия, Турция и Съединените щати, тъй като производителите на противовъздушни оръжия са малко", добави още Зеленски.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук