Украинският президент Володимир Зеленски призова вчера да се спре разпространяването "на слухове или каквато и да било псевдоинформация", която би подкопала единството във войната срещу Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изказването му, направено в обръщение към парламента, имаше за цел да се сложи край на публичните спекулации дали министърът на отбраната Олексий Резников ще бъде освободен и подчерта, че само президентът може да взема и да съобщава за подобни решения.

Давид Арахамия, висш парламентарист и съюзник на президента, каза в неделя, че Резников ще бъде сменен след скандал в министерството, свързан с корупция.

Ден по-късно Арахамия заяви, че тази седмица няма да има промени в състава, след като Зеленски не даде допълнителна информация дали Резников ще остане на поста си, а други политици публично защитиха министъра.

"По отношение на личния състав и институциите предприемаме на различни равнища в отбранителния сектор и този по сигурността стъпки, които могат да засилят позицията на Украйна", написа в "Телеграм" Зеленски, като цитираше речта си пред парламента.

"Необходимата информация се предоставя за всяка подобна мярка, на равнището на което се правят тези решения, независимо дали мярката е свързана с институциите или с персонала", каза той и подчерта, че подобни решения са отговорност само на президента.

Зеленски благодари на всички за приноса към единството на Украйна, която бе нападната от Русия преди почти година.

"Благодаря на всички, които се въздържат от разпространяването на слухове или друга псевдоинформация, която би отслабила съсредоточаването на хората върху работата им за победата на Украйна", заяви Зеленски. Той добави, че не бива Украйна да позволява на врага да си играе с чувствата на хората в страната, а трябва всички да помагат и да правят всичко възможно войниците да имат повече оръжия, с които да подсигурят успеха на Украйна, което със сигурност ще се случи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук