В източната част на Украйна, според президента, се е развила "лоша" ситуация и командването не може да изпрати военнослужещи в битка без необходимото оръжие.

Украйна няма оборудване и боеприпаси за провеждане на голяма контраофанзива. Това заяви президентът Володимир Зеленски в интервю за японския вестник The Yomiuri Shimbun на 23 януари, докато пътуваше във влак от Херсон за Киев, пише focus.ua.

Според държавния глава сега ситуацията в Източна Украйна е "лоша" за въоръжените сили на Украйна поради недостиг на оръжия. В момента руските войски изстрелват три пъти повече боеприпаси дневно от украинските войски и това значително се отразява на безопасността на войниците, когато става въпрос за настъпление.

„Очакваме доставката на боеприпаси от нашите партньори. Все още не можем да започнем. Не можем да ги изпратим“, коментира Володимир Зеленски. Освен боеприпаси, каза президентът, Украйна се нуждае и от военна техника.

Съединените щати и европейските страни се съгласиха да предоставят на украинската армия американски танкове M1 Abrams и германски танкове Leopard 2, но не бързат да прехвърлят изтребители, които биха могли значително да увеличат ударната мощ на въоръжените сили на Украйна.

"Ако имате политическа воля, можете да намерите начин да ни помогнете. Ние сме във война и не можем да чакаме", подчерта Володимир Зеленски. На 23 март Володимир Зеленски призова Европа да прехвърли ракети и самолети с голям обсег на Украйна. Както каза президентът, забавянето на доставките е причина за протакането на войната с Русия.

Пентагонът потвърди доставките на танкове Ейбрамс за Украйна от наличните запаси. Както обясни министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, страната няма да има време да произведе достатъчно ново оборудване, за да окаже навременна помощ на украинците, но те могат бързо да преработят превозни средства за износ.

Японският премиер Фумио Кишида заяви, че японците могат да прехвърлят оборудване в Украйна. Говорим за небойни единици: превозни средства и строителни превозни средства.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук