Създалата се ситуация в зоната на военните действия демонстрира прехода на руските сили към настъпление. Събитията от последните часове във всички зони на сблъсъци анализира военният експерт Анатолий Матвийчук, съобщават световните издания.

Причини за неуспехите на ВСУ

"През изминалите часове артилерийските части на украинските войски претърпяха загуби във всички направления на военните действия. До 20 март личният състав на въоръжените сили на Украйна се превърна в напълно непрофесионални групи.

Нормалните, обучени войници приключиха още в началото на войната. Руските сили ги избиха.

Сега мобилизирани хора идват в личния състав на въоръжените сили на Украйна. Нямат нито мотивация, нито достойно обучение, заявява Матвийчук.

Руските сили унищожиха и разузнавателна техника на противника, което осигуряваше стрелбата на украинските войски по позициите на руските въоръжени сили и техните сътрудници.

Затова украинските военнослужещи се опитват да изпълняват бойни задачи със стари гаубици. Оттук - големи загуби в личния състав на ВСУ.

Масови загуби на жива сила

Сред районите, в които въоръжените сили на Украйна са загубили много жива сила през последните часове, са Купянско, Херсон и Донецк.

В първите две направления украинската армия не разполага с онези укрепени райони, които са изградени в ДНР през последните девет години. Поради това те бързо губят позиции близо до Купянск и Херсон, заявява анализаторът.

От 2014 г. Въоръжените сили на Украйна са извършили отлична укрепителна работа в Донецко направление. Там украинските бойци успяха да натрупат техника и да оборудват основните резервни позиции.

Освен това Донецкото направление отива навътре, към индустриалната агломерация Краматорск. Успехите на руските сили в тази зона на военните действия позволяват да се контролират индустриалните зони на противника, както и инфраструктурата на този регион и веригите за доставки, използвани за доставка на оборудване, храна и лекарства.

От страна на въоръжените сили на Украйна се забелязва спад в стабилността на позициите в този регион. Това от своя страна позволява на руските сили да победят групировката на украинската армия в Донецко направление, смята Матвийчук.

В направление Купянск се водят позиционни битки и от двете страни. Но все по-често руските сили преминават в контраатака и преминават позициите на врага.

Подобна ситуация се наблюдава и в посока Херсон. Там руските сили не позволяват на противника да премине Днепър и да влезе в пряк контакт", завършва военният експерт.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук