Лекари от Католическия университет в Льовен в Белгия наскоро съобщиха за странния случай на 54-годишна жена, която била убедена, че е кокошка и се държала временно като такава.
 

Съобщава се, че жената, чието име не е упоменато, има стабилна работа в аптека и няма история на злоупотреба с наркотици или алкохол преди странния епизод.
 
Един ден брат ѝ спрял и я заварил да вдига шум, надувайки бузите си и цвърчейки като петел. Не знаел какво да прави и я завел в близката болница, където 54-годишната жена казала на лекарите, че смята, че е кокошка и описала ново усещане в краката.
 
Внезапният епизод на зоонтропия (психическо разстройство, при което човек мисли, че е животно), приключи, когато жената претърпя припадък.

Изглежда тя отново беше себе си след това и не си спомни за краткия си период като кокошка. Лекарите споменават, че е била смутена, когато семейството ѝ ѝ казало какво се е случило и защо била в болницата.
 
"Клиничната зоонтропия или убеждението, че се е превърнала в животно, е рядко състояние", пишат изследователите от университета. 
 
"Има различни гледни точки върху неговата патогенеза. Тази халюцинация може да възникне с основно психиатрично разстройство, но може да бъде и вторично за структурни или функционални нарушения на мозъка".
 
В този случай единствената възможна връзка била депресията, от която жената очевидно е страдала след загубата на любим човек, но това състояние е разпространено и сред останалите ѝ роднини.
 
Според доклада на случая, публикуван в списанието Tijdschrift voor Psychiatrie, в медицинската и историческата литература между 1850 и 2012 г. има само 56 препратки към случаи на зоонтропии. Хора са си мислели, че са куче, лъв, тигър, хиена, акула, крокодил, жаба, овца, котка, гъска, носорог, заек, кон, змия, птица, глиган, пясък и пчела.
 
Съобщава се, че симптомите на зоонтропията продължават от час до няколко десетилетия, като случаите са по-разпространени в селските и неиндустриалните райони.