След бурните протести и атака на 6 януари срещу сградата на Капитолия на САЩ, акаунтът в Twitter на отиващия си американски президент Доналд Тръмп бе окончателно забранен на фона на обвиненията, че той е вдъхновил насилственото "въстание", пише pogled.info.

Строгите мерки, предприети за възпирането на Тръмп от предполагаемо подбуждане към по-нататъшно насилие, бяха бързо повторени в други социални мрежи.

Facebook и Instagram отблокираха акаунтите на президента Тръмп в петък, въпреки че след забраната на страниците на държавния глава миналата седмица, главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че забраните няма да бъдат преустановени поне до 20-и януари, когато е встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джоузеф Байдън.

Въпреки че върна страниците си във Facebook и Instagram в петък, компанията отрече на Доналд Тръмп статута на президент на Съединените американски щати.

Вместо това Facebook го маркира като "политически кандидат", въпреки че от законна гледна точка той е американски държавен глава до 20 януари, когато е инаугурацията на Джоузеф Байдън.

Акаунтите на Доналд Тръмп в социалните мрежи бяха спрени след кървавата атака на привържениците на президента от 6 януари, превърната в щурм срещу сградата на Капитолия на САЩ, при която загинаха петима души.

Първоначалното спиране на профилите на Доналд Тръмп във Facebook и Instagram дойде на 6 януари и за първоначално се смяташе, че е само за 24 часа. На 7 януари обаче Зукърбърг обяви, че Тръмп ще бъде забранен "за неопределено време".

"Шокиращите събития от последните 24 часа ясно показват, че президентът Доналд Тръмп възнамерява да използва оставащото си време на поста, за да подкопае мирния и законен преход на властта към избрания негов наследник Джо Байдън", написа собственика на компанията Зукърбърг.

"Смятаме, че рисковете да позволим на президента да продължи да използва нашата услуга през този период са просто твърде големи", категоричен бе милиардерът.

Поддръжници на Доналд Тръмп пробиват полицейския кордон. Сряда, 6 януари, 2021 година пред Капитолия на Съединените американски щати. 

Бунтът от 6 януари също доведе до спиране на профилите на Доналд Тръмп в Twitter, YouTube, Snapchat, Twitch, както и дори в Shopify, където се установиха ограничения за разпространението на стоки и артикули, свързани с президента.

Обвиненията срещу Доналд Тръмп за неговото "подстрекателство към въстание" дойдоха след като президентът на Съединените щати говори на поляната пред Белия дом преди напрегнатите и бурни събития.

Тогава президентът призова своите привърженици да не признават изборите, които се проведоха през 2020 г., и които според Тръмп са фалшифицирани.

Приблизително 90 минути след като привърженици на Тръмп нападнаха сградата на Капитолия, причинявайки масови щети и вандализъм, а също и след като петима души загинаха, президентът публикува съобщение в Twitter, в което се казваше, че неговите поддръжници трябва да "се прибират в мир вкъщи".