M1 Abrams („Ейбрамс“ – кръстен на генерал Крейтън Ейбрамс, бивш началник-щаб на американската армия и командир на въоръжените сили на САЩ във Виетнам), който Украйна очаква да получи, е американски основен боен танк от трето поколение, пише OBOZREVATEL.

Танкът е разработен от Chrysler Defense (сега General Dynamics Land Systems) и е в експлоатация от 1980 г., като е основният основен боен танк на американската армия. Освен в САЩ, танкът е на въоръжение в армиите на Австралия, Египет, Кувейт, Саудитска Арабия, Ирак, Мароко, Тайван и Полша. САЩ планират да удължат живота на танка до 2050 г.

Abrams е построен по класическата танкова схема с четиричленен екипаж (командир, стрелец, зареждащ, водач) и с високобалистично оръдие като основно въоръжение.

Танк M1 Abrams

Танкът M1 Abrams е оборудван с газотурбинен двигател Honeywell AGT 1500 с мощност 1500 конски сили и шестстепенна автоматична скоростна кутия Allison X-1100-3B (четири напред, две назад).

Танкът може да развие максимална скорост от 72 км/ч по пътя и 48 км/ч по пресечен терен. При изключен ESC скоростта може да достигне до 97 км/ч на магистрала, но това може да бъде опасно за екипажа.


Интересното е, че двигателят може да работи с дизелово гориво, керосин, моторен бензин от всяка марка, реактивно гориво JP-4 или JP-8. Например американската армия използва авиационно гориво JP-8 за опростяване на логистиката. За същата цел австралийските бронирани сили използват дизелово гориво. Реактивното гориво осигурява по-добро ускорение от дизела, но и консумира двойно повече.

Танк M1 Abrams

Резервоарите за гориво с общ обем от 1900 литра на авиационно гориво JP-8 осигуряват оперативен обхват от само 410 км (за сравнение, резервоарите за дизелово гориво Leopard 2 от 1160 литра осигуряват оперативен обхват от 500 км).

Въпреки че танкът не е проектиран да превозва бронирани войски, някои нововъведения позволяват да кара пехота в бойни условия, разположена зад задната част на кулата. В същото време войниците могат да фиксират себе си и оборудването си с въжета и ремъци.

Има три основни версии на M1 Abrams: M1, M1A1 и M1A2, които се различават по възможностите за подобряване на оръжията, системите за защита и електрониката (имайте предвид, че името M1 Abrams е общо име за всички модели).

Танк M1A2 Abrams

M1 е първият приет вариант и основна версия на танка. Произвежда се от 1979 до 1985 г. За негова характеристика се счита 105-мм нарезно танково оръдие M68A1 (усъвършенствана версия на британското оръдие L7).

M1A1 е най-масивната версия на танка. Произвежда се от 1985 до 1992 г. В допълнение към подобрената броня, по-модерната електроника и системата за защита срещу оръжия за масово унищожение се появява 120-мм гладкоцевно танково оръдие M256A1 - американско лицензирано копие на немския пистолет L44, разработено от Rheinmetall (това е на танкове Leopard 2 до модел А5 включително).

M1A2 е най-новата серийна модификация, чието производство започва през 1992 г. Танковете от тази версия имат командирски автономен термовизионен мерник, нов мерник на стрелеца със стабилизация в две равнини и безопасен за очите далекомер, нова командирски купол с осем перископа (вместо шест в предишната версия), термовизионно устройство за водача, бойна система IVIS с управление на информацията, подобрена броня и др.

Танкът M1 Abrams се смята за един от най-тежко бронираните танкове в света - както куполът, така и корпусът са покрити с броня, базирана на британския дизайн на Chobham, който представлява композитна броня, образувана от няколко слоя различни сплави от бронирана стомана, керамика, пластмасови композити и кевлар.

Може също така да бъде оборудван с реактивна броня над шасито и, ако е необходимо, динамични бронирани плочи над кърмата и резервоарите за гориво за защита срещу противотанкови управляеми ракети (ATGM). Защитата от отломки се осигурява от слоеве кевлар.

Танк M1 Abrams с бронезащитой Tank Urban Survival Kit (TUSK)

Танковете от модела M1A1 получиха подобрени пакети за броня от обеднен уран, които са разположени пред кулата и предната част на корпуса. Подсилената по този начин броня осигурява значително по-голяма защита от другите видове противотанкови оръжия, но с цената на значително увеличаване на масата на танка, тъй като обедненият уран е 1,7 пъти по-плътен от оловото. Танковете от този модел тежат 61,3 тона.

За подобряване на защитата в градска среда е монтирана динамична защита отстрани на корпуса и антикумулативна решетка на кърмата на корпуса и купола, а стрелецът получава картечница със защитен щит. Възможно е да се монтират големи прозрачни щитове за командира и стрелеца или дистанционно управляем модул с картечница. И от 2006 г. се използва допълнителна защита на бронята Tank Urban Survival Kit (TUSK).

За допълнителна защита кулата на танка е оборудвана с две шестцевни или осемцевни димни гранатомети, които могат да създадат гъста димна завеса, което затруднява вражеските цели да се насочат към танка.

Освен това някои модели са оборудвани със система за активна защита Softkill, която може да попречи на работата на системите за насочване на някои противотанкови ракетни системи.

Горивото и боеприпасите са разположени в бронирани отделения с изхвърлящи се панели, отделени от екипажа, което го предпазва от риска от детониране на собствените му боеприпаси. За да се предотврати пожар в отделението за екипажа, танкът е оборудван с газова пожарогасителна система, която автоматично се включва и потушава огъня за секунди.

Интересното е, че по време на последната война в Ирак Abrams имаше само два вида щети: от малки противотанкови оръжия (PTKR), използвани от иракски пехотинци от засада и от противотанкови мини. Не са регистрирани щети от противников артилерийски или танков огън.

Както вече беше отбелязано, основното въоръжение на оригиналния модел M1 е 105-mm нарезно танково оръдие M68A1, стабилизирано в две равнини (модернизирана версия на британския L7). Боекомплектът включва 55 унитарни снаряда с метална гилза.

Основното въоръжение на модификациите Abrams M1A1 и M1A2 е 120 mm гладкоцевно танково оръдие M256A1, разработка на немската компания Rheinmetall, което се произвежда по лиценз в САЩ. Способен е да стреля с различни видове снаряди: бронебоен оперен подкалибрен снаряд със сгъваема палета, кумулативен, подкалибрен кумулативно-осколков, подкалибрен бетонобойно-фугасен, картечен и др.

Танковете от модификация M1A1 са способни да нанасят щети на врага на дистанции над 2500 м, докато ефективният обсег на стрелба на оръдията на съветските и руските танкове едва достига 2000 м.

Допълнителни оръжия са три картечници:

- 12,7 mm картечница M2HB, която е монтирана на върха на кулата пред люка на командира и може да се управлява дистанционно. В комплекта Tusk вместо това може да се инсталира гранатометът Mk 19;

- 7,62 mm картечница M240 пред люка за зареждане на страничната картечница. Може да бъде оборудван със защитни щитове и устройства за нощно виждане за стрелба при условия на намалена видимост;

- втората 7,62-мм коаксиална картечница M240 вдясно от оръдието. Тя се управлява чрез централния компютър на системата за управление на огъня, използвана за оръдието.

Танкът M1 Abrams използва основно подкалибрени снаряди. За разлика от конвенционалните снаряди, подкалибрените снаряди имат диаметър на поразяващата част по-малък от калибъра на оръдието, което позволява да се получи значително по-висока начална скорост.

Танк M1 Abrams производит выстрел

Бронебоен снаряд със сгъваема палета М829, М829А1, М828А2, М829А3. Това е вид бронебоен снаряд, използван за унищожаване на съвременна бронирана техника. Основната идея е да се създаде дълъг и тънък изстрел, където цялата кинетична енергия е концентрирана в малка площ. Аеродинамичната стабилност и точност се определят от оперението, подобно на оперението на стрела.

Кумулативен снаряд М830. Това е основен артилерийски снаряд с кумулативен заряд, предназначен за стрелба по бронирани цели (танкове, бойни машини на пехотата, бронетранспортьори и др.), както и стоманобетонни укрепления. По време на експлозията се образува тънка кумулативна струя, насочена по оста на снаряда, която при среща с препятствие създава голямо налягане, поради което го пробива.

Кумулативен осколочно-подкалибрен снаряд M830A1. Това е артилерийски снаряд с двойно действие, който комбинира кумулативен заряд и осколочно-фугасен заряд. Предназначен е за унищожаване на всички видове цели, характерни за оръдейната артилерия: бронирана техника, укрепления и жива сила на противника. Това е универсален снаряд, който е включен в боеприпасите на почти всички съвременни танкове, а също така се използва в самоходни оръдия, реактивна артилерия, противотанкови ракети и касетъчни боеприпаси.

Бетонобоен фугасен снаряд М908. Това е тип бетонопробиващ артилерийски снаряд за специални цели за унищожаване чрез силно експлозивно действие на капитални укрепления от стоманобетон, здрави каменни и тухлени къщи с едновременно поражение на персонала вътре в отбранителните структури.

Снаряд за оръдие M1028. Това е снаряд, чиято вътрешна кухина е пълна с готови суббоеприпаси. В случая той съдържа 1098 броя 9,5 мм волфрамови топки, които имат смъртоносен ефект на разстояние до 600 м от мястото на взрива. Проектиран главно за унищожаване на открита жива сила на противника. Също така е много ефективен при пробиване на дупки за пехотата в тухлени и шлакоблокови стени, както и в стоманобетонни стени на разстояние до 75 m.

Украйна ще получи 31 танка M1 Abrams с неизвестна засега модификация. Това е достатъчно, за да се формира или един танков батальон според стандартите на въоръжените сили на Украйна (само 31 танка), или да се формират три танкови роти в състава на различни бригади или батальони.

Като се има предвид използването във въоръжените сили на Украйна на съветски танкове Т-80 с газотурбинна остановка, които са основно на въоръжение във въздушно-десантните войски и морската пехота, би било логично да се предположи, че газовите турбинните Abrams ще получат подобно приложение и ще се използват не в танкови битки, а за осигуряване на превъзходство на огъня по време на нападение над населени места чрез десант или пехота.

Въпреки че за никого не е тайна, че прехвърлянето на танкове M1 Abrams в Украйна се извършва предимно с политически цели - за да се деблокира въпросът за масово прехвърляне на германски танкове Leopard 2, по-адаптирани към украинските реалности.

Между другото, самият Пентагон казва, че трудностите с решението за доставка на M1 Abrams не се дължат толкова на нежеланието на Вашингтон, цената на самите танкове или отслабването на американската армия след тяхното отчуждаване, а на потенциални проблеми с поддръжката на тези бойни машини. Тъй като те консумират много гориво и ще изискват сложна логистика за ремонт и поддръжка, а обучението на екипажа ще отнеме много време.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук