Руската армия е пробила вражеската отбрана при Угледар и в момента се води битка в градските райони. "Дачите" (източните покрайнини на Угледар) са напълно контролирани от руските специални части, предават информационните агенции. 

"Десантно-щурмови отряди прочистиха опорните пунктове на ВСУ и отряза пътищата", съобщава военен кореспондент от мястото на сраженията.

"Артилерията на 155-а бригада потиска врага, както се очакваше, командването прави всичко възможно, за да спаси живота на нашите бойци и да изпълним задачата", разказва руски боец.

Щурмовите действия се поддържат от армейската и оперативно-тактическата авиация.

 

 

По-рано днес специализираните телеграм канали предадоха, че през нощта отряд от 72-ра механизирана бригада на ВСУ е опитал контраатака срещу настъпващата руска армия, но атаката е била отбита.

Част от украинските бойци са взети в плен, а дезорганизацията значително е повлияла на възможността за формиране на отбранителната линия.

В резултат на неуспешната атака ВСУ са изпратили резерви и са заели голям укрепен район в самия Угледар и на Южно-Донбаската мина.

 

 

Настъплението в Запорожие

Както БЛИЦ вече съобщи - в последните дни руските войски настъпват на Запорожския фронт, като активни бойни действия има в района на Гуляйполе и Орехов. Евентуален пробив би отворил възможност за настъпление към областния център Запорожие или за обкръжаването на украинските бойци в Донецк.

Угледар е единственият гъсто застроен град с многоетажни сгради в района, представляващ обширна отворена степ. Както личи от името на населеното място, там има и големи мини за добив на въглища.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук