Военният експерт Насонов: Роботите "Маркер" ще помагат на руските войски в зоната на "операцията"

Русия изпраща роботи "Маркер" в зоната за "специалната операция", както продължават да я наричат определени агенции. 

След като преминат в Донбас, превозните средства ще започнат да помагат на действащите войски и ще бъдат полезни: украинските военни започнаха да говорят за контранастъпление и атаки срещу Крим. 

Разбира се, въоръжените сили на Украйна планират това едва след получаване на военна помощ от Запада и обучение на бойци, с една дума, не достатъчно скоро, коментират агенциите.

Бившият председател на Службата за външно разузнаване на Украйна генерал от армията Николай Маломуж заяви, че обещаните от Запада танкове ще осигурят контранастъплението на въоръжените сили на Украйна в донецкото направление, по целия южен коридор, включително Крим .

Маломуж твърди, че атаките ще започнат след няколко месеца. Според него толкова време ще отнеме прехвърлянето на западна военна техника и обучението на украинските военни да управляват американските танкове M1 Abrams и германските Leopard 2.

Междувременно руската армия ще бъде подсилена с роботи. През февруари в Донбас ще бъдат доставени четири експериментални военни роботизирани платформи "Маркер" в разузнавателно-ударни версии. След като се включат и елиминират коментарите, те ще влязат в битка.

Руски танков дрон

Роботизираната платформа "Маркер" беше представена миналото лято на изложението Army-2022. Машината е разработена от Националния център за развитие на технологиите и основните елементи на роботиката FPI съвместно с неправителствената организация Android Technology.

„Маркерите“ имат най-модерните умения за автономно движение с разпознаване на обекти в Русия. Това е постигнато чрез технология с елементи на изкуствен интелект. Автономността на платформата се осигурява от модулна система за мултиспектрално виждане.

Роботите тежат около три тона, имат навигация, поддържат връзка, могат да се движат в група и самостоятелно. Миналия февруари "Маркерите" бяха успешно тествани като система за противовъздушна отбрана "отблизо" за унищожаване на БЛА и дронове камикадзе.

Измисленият враг се превърна в реален

Членът на координационния съвет на Руската гвардия, ветеранът от бойните действия Роман Насонов, напомни пред чуждите агенции, че досега не е имало истински боен сблъсък на руска техника с американска или немска.

„Дълго време нашата военна стратегия включваше както Съединените щати, така и страните от НАТО като потенциални противници. Това означава, че цялата ни военна техника е изградена така, че да издържа точно на техните оръжия“, обясни Насонов.

Експертът добави, че в инженерно-техническите артилерийски решения руските специалисти са включили и ефективна борба със западни видове военна техника, включително танкове.

Командир на "Маркер"

Днес много танкове имат някакви роботизирани системи, отбеляза Насонов. Те бяха доразвити и подобрени в платформата "Маркер".

„Това дава ускорен отговор на откритата цел: те са видели - и в рамките на секунда и половина изстрел. Тоест не позволява на врага да доминира на бойното поле. Освен това системата автоматично определя приоритета на целта“, каза експертът.

Преди това всичко зависеше от решението на командира: той избираше приоритета на целите и боеприпасите, за да ги удари. "Маркер" ще направи това автоматично, което, разбира се, ще ускори провеждането на битката.

Западните машини идват от 80-90-те години на миналия век, а "Маркерът" е устройство от 20-те години на настоящия век. Освен това роботът е създаден на базата на руските танкове, тоест има способността да преодолява терена.

Роботът не е гаранция за бърза победа

Според руските експерти, не трябва да се чака, сякаш появата на "Маркери" в Донбас, която беше обещана от бившия ръководител на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, още на следващия ден ще донесе на Русия сравнима победа с тази на 9 май 1945г.

След като роботите преминат бойни изпитания, ще може да се говори за възможността за тяхното използване, обясни експертът. Независимо от това, тези четири „Маркера“ са експериментални машини, част по част, а не създадени по метода на линията.

„Роботите, разбира се, няма да могат фундаментално да укрепят армията, но в някаква посока това оръжие е в състояние да създаде противотанков резерв, който ефективно да се бори с настъпващата танкова група“, отбеляза Насонов.

Танковете на Запада няма да решат нищо

Нито украинският генерал, който говори за евентуална контраофанзива и превземане на Крим, нито самият украински президент Володимир Зеленски са крайните облагодетелствани от подобни решения, подчерта Насонов. Те заедно с танковете се налагат отвъд океана.

„Съдейки по това, което казват украинците, те вероятно са чули някакво съобщение за това решение: ще им бъде посочена посоката, в която да атакуват. Но за да атакувате, трябва да имате необходимата групировка от войски, която все още не е налична “, добави той.

Никой не трябва да знае предварително в коя посока ще атакува или къде ще бъдат съсредоточени основните усилия в отбраната. Украинците правят обратното. Следователно не може да се каже, че настъплението на въоръжените сили на Украйна е военно решение.

Западните оръжия определено няма да решат нищо. Разбира се, ще има главоболие, но тези машини няма да помогнат на въоръжените сили на Украйна, особено с украински екипажи и при липса на ремонтно-възстановителна база. Защо толкова се забави решението за доставката на танкове? Разбраха, че ще останат завинаги в Украйна.

Русия има какво да отговори на Запада

Руската армия има с какво да отговори: например инженерните прегради ще стеснят пробивната способност на танковете и ще ги отведат в посоката, от която могат да бъдат унищожени вражески машини като с прашка, предположи Насонов. Има и артилерийско потискане.

Военнослужащий проводит боевые стрельбы из ПТРК «Фагот»

„Сега те започнаха да използват много ефективно дронове-камикадзе, които гарантирано ще унищожат горната полусфера на всеки танк. Освен това има всички видове противотанкови оръжия – ръчни, навесни, мобилни, до ръчни противотанкови гранати “, изброи той.

Също така не забравяйте за домашните комплекси от управлявани противотанкови оръжия - Fagot, Konkurs, Metis, Brass knuckles. Всички те вече са доставени на войските - и то в такива количества, че няма защо да се страхуват от пробив на западни танкове, обобщава експертът.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук