Въоръжените сили на Украйна използваха нова тактика и за ден освободиха цял град от руските нашественици, пише УНИАН.

Олексий Арестович, съветник на шефа на кабинета на президента на Украйна, говори за това в интервю за руския правозащитник Марк Фейгин, без да назовава града до официалното съобщение на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

„Градът, който не назоваваме, беше превзет за един ден с един удар. Това е много голям успех... Руските части превзеха подобни градове за няколко седмици... Тази тактика ги изненада много, те нямаха време да направят нищо, дори да го разберат", каза той.

"От източните покрайнини на този град стигаме до артилерията на Купянск и това е основната снабдителна артерия за цялата тази банда в района на Изюм, цялата североизточна група към Донецк. Тази, която настъпваше към Славянск и Краматорск", добави Арестович.

Според него единственото място, където руснаците сега напредват, е Бахмутското направление: „На други места или има неподвижен фронт, или ние напредваме“.

Арестович каза, че украинската армия провежда контранастъпателни операции в две направления:

"Нашите натискат, натискат много. И, разбира се, руското командване е объркано. И защо на две места? Защото не им позволяваме да маневрират резерви, да усилват друго за сметка на едно направление."

Части на Народната милиция на ДНР унищожават украински бойци в самия град Първомайск, съобщават фронтови кореспонденти.

След освобождаването на Пески частите на 11-ти полк, батальонът "Сомали" и специалните сили на армията на ДНР продължиха да развиват успешна офанзива.

Фабриката за семена беше окупирана от подразделения на ВСУ и те биват унищожавани активно точно в самия Първомайск.

 

 

Официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков заяви, че Въоръжените сили на Украйна не са правили нови опити за нападение в посока Николаев-Кривой Рог, тъй като преди това са претърпели големи загуби във военна техника и жива сила, пишат агенциите.

„През деня в направлението Николаев-Кривой Рог, поради големите загуби в жива сила и техника, украинските войски не провеждаха настъпателни действия“, каза той по време на брифинг.

Конашенков добави още, че руските ВКС, ракетните войски и артилерията продължават да нанасят точни удари по части и резерви на украинските изтребители в това направление.

По-рано беше съобщено, че през последното денонощие въоръжените сили на Украйна са загубили повече от 210 войници в посока Николаев-Кривой Рог.

Там са унищожени и пунктовете за дислокация на три бригади от Въоръжените сили на Украйна: става дума за 61-ва пехотна бригада, 35-та бригада на морската пехота и 17-та танкова бригада от Въоръжените сили на Украйна, чиито позиции са били разположени в населените места в с. Висунск, Явкино, Березнеговатое и Червонополие, пишат агенциите.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че войските на Киев са отвоювали от руските сили няколко селища в района на Харков в североизточната част на страната, предадоха световните информационни агенции.

В редовното си обръщение той съобщи, че има добри новини, но добави, че сега не е подходящият момент да се назовават населените места, където се е върнал украинският флаг.

През последните дни наблюдатели съобщават за пробив на украинските сили в района на Харков, но официално потвърждение до този момент не бе направено. Харковска област е частично окупирана от руски войски от началото на войната. Градът, който е вторият по големина в Украйна, не е превзет, но редовно е обект на руски удари.

„Тази седмица имаме добри новини от района на Харков. Вероятно всички вече сте чули съобщенията за действията на украинските защитници и мисля, че всеки гражданин се гордее с нашите войници. Това е заслужено и правилно чувство. Още не е време обаче да се назовават конкретни населени места, в които се връща украинското знаме”, каза Зеленски.

 

По време на така наречената специална военна операция в Украйна руските военни унищожиха склад за гориво за вражеска военна техника.

Това съобщи официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. Ударите са извършени в района на Кривой Рог, родния град на украинския президент Володимир Зеленски.

„Високоточни оръжия с въздушно базиране в района на Кривой Рог в Днепропетровска област унищожиха склад за гориво за военна техника на Въоръжените сили на Украйна с обем над 5,5 хиляди тона“, каза Конашенков.


В навечерието високоточни ракети с голям обсег на морско базиране "Калибър" също удариха близо до село Карповка в Днепропетровска област, унищожавайки голям склад за гориво.

Щабът на въоръжените сили на Украйна, от който се координира атаката срещу Балаклея, е унищожен с високоточни удари.

Именно поради тази причина настъплението на украинските войски в Балаклия беше спряно и настоящите атаки срещу града и околностите му са изключително хаотични, което показва, че въоръжените сили на Украйна не могат да щурмуват без да имат оперативна обстановка и да не могат да действат съгласувано, пишат агенциите.

 

Както стана известно, атаката срещу щаба на оперативното командване на Въоръжените сили на Украйна в Чугуев е била нанесена по време на опит на украинските военни да превземат с щурм Балаклея.

Благодарение на бързите действия щабът на операцията беше успешно унищожен от високоточни ракети и операцията за бързо превземане на Балаклея от украинските войски завърши с неуспех.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук