Новосформираният трети армейски корпус на Руската федерация (или поне неговата част, която се счита за боеспособна) се прехвърля в Украйна.

Това съобщава Conflict Intelligence Team, циниран от УНИАН.

През последните дни доброволци на CIT откриха снимки и видеозаписи от транспортирането на руска военна техника по железопътен транспорт, а именно комплекси „Бук“ и танкове Т-80БВ и Т-90М. Те следват от района на Нижни Новгород до границата с Украйна - до района на Ростов.
„Те заминаха съответно на 22 и 24 август, което приблизително съответства на времето на заминаване на сформирания там 3-ти армейски корпус, което беше назовано от украинския анализатор Константин Машовец и потвърдено от наши източници. Транспортирането на комплексите „Бук“ показва, че тече прехвърляне на голямо формирование, например армии. В този случай можете да приемете, че става дума за прехвърляне на целия 3 корпус или поне тази част от него, която се счита за боеспособна", се казва в съобщението.

Перевозка комплексов «Бук» свидетельствует о переброске крупного объединения, например, армии / фото CIT

Все още не е известно точно къде руското командване планира да разположи силите на корпуса, но крайната точка на ешелоните (станция Неклиновка), разположена в южната част на Ростовска област, е най-близо до секторите на Донецк и Запорожие. 

Източници на CIT твърдят, че корпусът е „сравнително добре екипиран, но доброволците не се отличават с боен дух, дисциплина и желание да овладеят новото оборудване, което им се предоставя“.

Както УНИАН писа, през юли Русия реши да сформира трети отделен армейски корпус. Очакваше се да сформира нов ударен отряд до средата на август.

По-рано военният експерт и полковник от въоръжените сили на Украйна Владислав Селезньов обясни какво означава използването на оперативния резерв на стратегическото ниво на руската армия (т.нар. трети армейски корпус).

Украйна и Русия се готвят да водят по-активни бойни действия, по-специално окупаторите преразпределят авиацията на територията на Крим.

В ГУР Минобороны предупредили о подготовке к ведению более активных боев в нашей стране / фото ua.depositphotos.com

Това съобщи в ефира на телемарана Вадим Скибицки, представител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната.

„Бих нарекъл периода, в който се намираме сега, ситуация, в която се подготвяме, руската страна се готви да активизира по-активни военни действия. Нашествениците прегрупират, предислоцират, авиацията в Крим. Те се готвят за това, че ние ще бъдем по-активни", каза той.

У Харькова российские войска ворвались в Украину, предупредил журналист / фото REUTERS

В края на август Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Владимир Зеленски, заяви, че войната трябва да приключи по един начин - военно поражение на врага, връщане на териториите, трибунал за престъпниците и началото на трансформацията на руската федерация.

От началото на спецоперацията в Украйна руските военни са ликвидирали над 5,2 хиляди танка, бронирани машини и РСЗО от въоръжените сили на Украйна. Това се казва в ежедневния доклад на Министерството на отбраната на Руската федерация за хода на операция "Z", цитиран от агенциите.

„Общо 274 самолета, 148 хеликоптера, 1820 безпилотни летателни апарата, 370 зенитно-ракетни комплекса, 4397 танка и други бойни бронирани машини, 822 бойни машини с реактивни системи за залпов огън, 3348 оръдия и минохвъргачки на полева артилерия, както и 5084 бр. единици са унищожени", казаха от министерството.

По-рано Министерството на отбраната съобщи, че руската армия продължава да нанася удари по украински военни обекти с помощта на оперативно-тактическа и армейска авиация. Включително е нанесен въздушен удар по контролния пункт на Кракен в района на Харков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук