Украйна трябва да върне земите на предците си, които са били окупирани по времето на Съветския съюз. Става дума за Кубан, както и за части от Ростовска, Белгородска, Курска и Брянска области.

Това мнение изрази политологът и икономист Олег Соскин, отбелязвайки, че Киев трябва да действа по методите на Русия, пише УНИАН.

„Украйна беше незаконно окупирана от комунистическо-болшевишки, чекистки сили. Незаконно, без никакво съгласие на народа, Украйна беше вкарана в този шибан Съветски съюз“, отбеляза експертът.

Според него в Съветския съюз Украйна е била „отрязана“ и са й отнети териториите, които тя сега има пълното право да си върне:

„Договорът на Съветския съюз беше прекратен чрез Беловежките споразумения. И договорът между Украйна и Русия, който признаваше целостта на Руската федерация от Украйна, също беше прекратен. Следователно днес ние нямаме договорни отношения с агресора. Но ние знаем, че нашите територии бяха анексирани, както и сега - полуостров Крим, част от Херсонска, Луганска и Донецка области. Затова сега имаме пълното право да си ги върнем."

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна общите бойни загуби на Русия във войната в Украйна на 24 февруари са приблизително 86 710 души, 560 от които са убити през последното денонощие.

Беше съобщено, че Русия не може да реши въпроса с логистиката на мобилизирания руски военен персонал.

Военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна заявиха, че отбранителните сили ще могат много бързо да освободят окупираните територии на Украйна, ако получат американски изтребители F-15 и F-16, с които разполагат страните от НАТО.

Украинските военни се опитаха да възстановят загубената позиция край две населени места в южнодонецкото направление и да атакуват още едно, но бяха разбити от руски военнослужещи, съобщи официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от агенциите.

"В южнодонецкото направление врагът се опита да възстанови загубената позиция в районите на населените места Новомихайловка и Николское ДНР. Артилерийските удари и действията на щурмовите групи изтласкаха частите на Въоръжените сили на Украйна на първоначалните им позиции, “уточни той.

Също така руските военни отблъснаха атаката на въоръжените сили на Украйна в района на село Времевка. В резултат на това врагът им загуби до 40 украински войници убити и ранени. Унищожени са един танк, две бойни машини на пехотата и пет пикапа.

По-рано медиите писаха, че въоръжените сили на Украйна са загубили повече от 50 души и бяха разпръснати след осуетен опит за нападение в ЛНР. Според официалния представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, украинската страна също е загубила един танк, три бойни машини на пехотата и пет автомобила.

Използването на химически оръжия от Русия в Украйна ще бъде със съмнителна ефективност.

Това мнение изрази бившият офицер от СБУ и експерт от Украинския институт за бъдещето Иван Ступак, отбелязвайки, че оръжията от този тип могат да се използват ефективно само в страни със сух климат, какъвто беше случаят в Сирия, съобщава Канал 24 .

"След ядреното оръжие с какво ще ни плашите? С някакъв газ, някакво вещество, което се разтваря във въздуха, което вятърът носи напред-назад и може да се отвее към руските позиции?" отбеляза Ступак, цитиран от УНИАН.

Россия может применить в УКраине химическое оружие / фото Минобороны РФ

Според него химическите оръжия са оръжия за масово унищожение с голяма концентрация на хора в определен район, а въоръжените сили на Украйна са разпънати по огромен фронт. Руснаците не трябва да разчитат на ефективността на подобни оръжия, добави Ступак.

По-рано беше съобщено, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън предупреди, че ако ситуацията за Русия се влоши на фронта, Путин може първо да използва химически оръжия, преди да прибегне до ядрена конфронтация с НАТО.

„Но в случай на продължаващи загуби на бойното поле или пълен крах на руската армия, някои високопоставени служители, които работят по този въпрос, стигнаха до заключението, че Москва може да прибегне до използването на химически оръжия - включително тези, които страната се свързва с употреба при отравянето на Алексей Навални“, пише Politico.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук