Русия се изчерпва и губи потенциал да продължи войната. Руската армия вече воюва предимно с жива сила, а не с военна техника.

Това каза военният експерт Олег Жданов, отговаряйки на въпроси на абонати в канала си в YouTube, пише УНИАН.

Според него никоя от страните в сегашния конфликт няма интерес от замразяването му.

"Русия не може да протака войната. Затова Путин плаши всички и всичко. Остава му само едно плашило - ядрената бухалка. Но ние и нашите партньори също няма да протакаме войната", каза Жданов.

Експертът отбеляза, че за Украйна ситуацията по отношение на оръжията постепенно се подобрява, тъй като наскоро стана възможно да се „пробие бента“ по въпроса за доставките на западни оръжия. Бойният потенциал на Русия намалява.

"Идват мобилизирани хора с по-ниско качество, започват да пристигат техника и оръжия с по-ниско качество. Воюват предимно с жива сила, а не с танкове. Да, все още има превъзходство в артилерията. В техниката те могат да създадат превъзходство в една посока. Но в една посока", - каза Жданов.

Според него въпросът е докога руснаците ще са готови просто да пристигат и да умират "за царя и отечеството".

През последното денонощие руските нашественици загубиха около 720 свои войници убити в Украйна. Като цяло от началото на нашествието загубите на противника възлизат на около 130 590 души, пише УНИАН.

В момента окупаторите атакуват в четири направления - Лимански, Бахмутски, Авдеевски и Новопавловски.

На този фон в Украйна започнаха да се формират щурмови бригади на „Офанзивната гвардия“. Тези части участват в контранастъпателни операции.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук