НАТО е открило ключовете към отбраната на Русия в Крим и Калининград, с което да може да я победи. Това обяви началникът на наскоро възстановения Втори флот на военноморските сили на САЩ вицеадмирал Андрю Люис, пише "Бизнес инсайдър", цитиран от news.bg.

По-специално американските военни придават особено значение на тактиката на руските войски, съгласно която Русия непрекъснато разширява системата за блокиране на достъпа на чужди войски до стратегически важни райони.

Както по-рано заяви бившият командир на сухопътните сили на САЩ в Европа Бен Ходжис, потенциалът на Русия да блокира достъпа до стратегически важни точки варира в различните региони.

Напрежението ескалира! Украйна тества нови крилати ракети над Черно море, Турчинов обяви, че поразяват на 100%

"Този потенциал на Русия в Калининград и в Крим обаче е най-значим, тъй като там има средства за противовъздушна, противоракетна и противокорабна отбрана, а също така има няколко хиляди войници", изтъкна той.

А във връзка със средствата за радиоелектронна борба и радарите, възможностите за придвижване на силите на НАТО в тези региони могат да бъдат значително ограничени.
Но както е подчертал вицеадмирал Андрю Люис, НАТО вече знае как трябва да се бори с тази тактика на руските военни.

Мълниеносна реакция: След изпитанията на Украйна с ракети - Русия отвърна на удара!

"Ако не се впускаме в подробности, за които не мога да говоря, то аз съм сигурен, че можем да действаме в условията на блокиране на достъпа. Знам, че това могат нашите самолетоносачи. Знам, че това могат нашите сухопътни сили. Ние разполагаме с ясен метод за това. Той е основан на физическа, сложна маневра; ние умеем да не шумим, когато не трябва да създаваме шум, и можем да говорим, когато е необходимо", подчертал американският висш военен.

Освен това Люис добавил, че страните членки на НАТО в продължение на много години са отделяли на този въпрос много голямо внимание, като са успели да постигнат "сериозен напредък".