Ориенталският привкус на тази агнешка рецепта ни подсказва, че някое анасоново питие ще е подходящият избор за обяда или вечерята, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 2 порции
8 агнешки котлетчета, цяло парче

2 с. л. зехтин
2 с. л. пречистено масло
1 с. л. пълнозърнеста дижонска горчица
2 ч. л. мед
1 ч. л. лимонов сок
100 гр. шамфъстък, едро смлян
2 с. л. трохи от бял хляб
1 с. л. сусам
4 с. л. магданоз, ситно нарязан
2 с. л. мента, ситно нарязана
1 ч. л. листенца от мащерка
 сол и черен пипер на вкус
за гарниране:
2 ч. ч. микс зелени салати
3 с. л. зърна от нар
1 глава червен лук, нарязан на кръгчета
 сол, зехтин и сос от нар на вкус

Начин на приготвяне
1.
Парчето агнешки котлети се посолява и се поръсва с черен пипер. Слага се, за да се зачерви от всички страни в загрятото масло и зехтин. Изважда се и мазнината се попива с кухненска хартия.
2. Горчицата се разбърква с меда и лимоновия сок и котлетите се намазват.
3. Разбъркват се шамфъстъкът, трохите, магданозът, ментата, мащерката и сусамът. Сместа се притиска по външната страна на котлетите. Пекат се 20 мин. в загрята фурна на 190° С. Оставят се да починат 5 мин. и се нарязват.
4. За гарнитурата зелените салати се разбъркват със зърната нар и лучените кръгчета и се поръсват със сол, сос от нар и хубав зехтин.