Яхниите са сочни, горещи и носят уют и спокойствие. Освен това се правят лесно и макар да отнемат малко повечко време, всяка минута е напълно оправдана заради невероятно вкусния краен резултат, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 5-6 порции
2 с. л. краве масло, по желание пречистено
1 пиле, нарязано на порции
2 с. л. зехтин
400 г лук, нарязан на полумесеци
1 морков, нарязан на кръгчета
1 резен целина или 1 пащърнак, нарязан на кубчета
1 с. л. червен пипер
1 с. л. доматено пюре
1 дафинов лист
500 мл горещ пилешки, зеленчуков бульон или вода
800 г картофи, обелени и нарязани на едри кубчета
1 зелена чушка, нарязана на кубчета
2 средни домата, обелени и нарязани на малки кубчета
1 ч. л. чубрица
3 с. л. магданоз, ситно нарязан
 сол на вкус

Начин на приготвяне
1. Маслото се сгорещява и в него се слагат парчетата месо да се зачервят леко от всички страни. Посолява се и се отстранява от огъня.
2. В друг съд се загрява зехтинът. Слагат се лукът, морковът и целината и се разбъркват, докато лукът си подвие крайчетата. Прибавят се червеният пипер и доматеното пюре. Разбъркват се. Добавят се парчетата месо и дафиновият лист. Заливат се с горещия бульон или вода. Ястието се оставя да ври на тих огън около 50 мин или докато месото омекне.
3. Сипват се картофите, леко се посоляват и се разбъркват. Ястието се оставя да поври още 15 мин. Прибавят се чушката, доматите и чубрицата. Ястието може да се остави да поври още 10 мин до готовност или да се сипе в тавичка и да се запече във фурна, загрята на 200 ͦ С около 20 мин, докато се зачерви и картофите омекнат. Сервира се, поръсено с магданоза.