Никулден събира на трапезата именници, банкери, моряци, търговци и... всички почитатели на хубавата рибна кухня. По традиция за празника се приготвя пълнен шаран. Насладете се изпитаната рецепта и споделения празник!
<strong>Необходими продукти:&nbsp;<br /> </strong><br /> 1 шаран (2-3 кг)<br /> 1 връзка листа от целина<br /> резен корен от целина (200-300 г)<br /> 10 глави лук<br /> 1 ч.ч. олио<br /> 5-6 бр. моркови<br /> 5-6 бр. домати<br /> 5-10 скилидки чесън<br /> 1 ч.ч. орехови ядки<br /> 1 връзка магданоз<br /> 1-2 бр. лимони<br /> 1 ч.ч. вода<br /> сол<br /> черен пипер <br /> <br /> <strong>Начин на приготвяне:</strong><br /> <br /> Почиства се шаранът от люспите, хрилете и вътрешностите. Измива се всичко със студена вода, изцежда се и се подправя със сол. В олио с малко сол и вода се слага нарязаният на филийки лук, морковите, нарязани на ивички и накрая нарязаните на дребно домати. Добавят се ситно нарязаните орехи, обеленият чесън, един лимон - обелен и нарязан на филийки. Разбърква се добре всичко, подправя се със сол. С така приготвената плънка се напълва шарана и се зашива. Намазва се с олио и се слага в намазнена тава или гювеч. Върху него се нареждат резенчета домат и лимон, долива се 1 ч.ч. вода и се пече до зачервяване. Поднася се с бяло вино. <br /> <br />