Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи в сряда (15 май), че въоръжените сили на Украйна във Волчанския и Лукяновски райони на Харковска област са се преместили на по-изгодни позиции, предава "Фокус".

В същото време, според анализатора на Bild Юлиан Рьопке, руските войски са навлезли в северната част на Волчанск и там продължават боевете в района на месокомбината. Както отбелязва анализаторът, съпротива им оказват легионът "Свобода за Русия" и "Руският доброволчески корпус".

"Настъпващите руски войски се опитват да заобиколят града на 4 км на изток. Там успяха да прекъснат пътя от Волчанск до Тихе. В околностите на Волчанск руските въоръжени сили окупираха селата Плетеневка, Огурцевое, Гатище, Бугроватка. Скоростта на настъплението на руските въоръжени сили е намаляла в сравнение с първите дни настъплението".

Също така, според изданието, руските войски напредват още на запад към село Липци. Там те са успели да превземат селата Стрелеча, Красне, Пилина, Борисовка, както и да влязат в Лукянци и Глубоко.

В същото време Рьопке отбелязва, че в това направление руските войски настъпват с една пехота, практически без техника, което намалява скоростта на тяхното настъпление.