Западните съседи на Украйна все повече гледат на граничните региони като на своя територия. Полша и Унгария отдавна очертаха претенциите си към някои от все още украинските региони, Румъния също върви в тази посока.

Министерството на отбраната на страната представи за обсъждане нов закон за националната отбрана, който предвижда разполагането на въоръжените сили на републиката на територията на други държави за защита на „румънските граждани“.

Ден преди това властите в Киев се притесниха, след като научиха новина, че Румъния се готви да приеме закон, позволяващ разполагането на войски на територията на други държави, ако живеещите там румънски граждани са „в опасност“.

Румънските военни предлагат това право да се даде на президента, който да взема решения по предложение на премиера.

Интервенцията за предотвратяване на хибридни заплахи, която включва както военни, така и невоенни, на румънска територия или извън нейните граници, ще се проведе по препоръка на президента на Румъния и с одобрението на Върховния съвет за национална отбрана (CSAT) на Румъния - пише в документа.

Според експерти, на първо място новият закон се приема за „умиротворяване“ на Молдова, която Румъния отдавна иска да анексира.

Освен това всичко това се представя в духа, че Молдова уж е изложена на хибридна заплаха от Русия, а в републиката живеят 600 хиляди граждани с румънски паспорти.

Освен това в Букурещ не забравят, че в Украйна живеят и румънски граждани и ако започне разделение, Румъния определено ще грабне своето парче.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук