Иран има повече обогатен уран, отколкото му е необходим, ако реши да произведе една или дори повече атомни бомби.

Това каза Рафаел Гроси, генералният директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), цитиран в публикация на германската обществена телевизия ARD.

Гроси изпитва постоянна загриженост. Напоследък обаче има и  достатъчно нови поводи за тревога. След нападението на Иран срещу Израел опасенията, свързани с иранската атомна програма, отново нараснаха.

А предполагаемата ответна атака на Израел ги засили още повече - макар все още да не е ясно какви цели са били поразени, отбелязва германската обществено-правна медия. Ядрените инсталации обаче не са пострадали, увери МААЕ.

Гроси знае от своите инспектори в Иран, че иранците значително са се доближили към създаването на атомна бомба. В интервю за АРД Гроси казва: "Никоя страна, която няма атомна бомба, не обогатява уран на такова високо ниво - 60 процента".

За един атомен реактор, предназначен за производството на електроенергия, са достатъчни 2,5 до 4 процента. За атомна бомба са нужни 90 процента, но дали ще са 60 или 90 е почти идентично в технически план, посочва генералният директор на МААЕ.

Той обаче е категоричен, че засега Иран не разполага с атомна бомба. "Ние трябва да ги възпрем от това."

"Нека ни докажат, че нямат какво да крият"

Гроси продължава да се надява, че нападение срещу ядрените съоръжения на Иран няма да има. Това би било нарушение на международното право, изтъква той и призовава към максимална сдържаност.

Гроси е готов да бъде посредник, още повече, че от страна на Техеран е постъпило искане за "двустранни разговори". Гроси е готов да се включи, но изтъква, че контролът върху иранските ядрени инсталации трябва да стане много по-ефективен, отколкото е бил в последните месеци. "Те казват, че нямат какво да крият. Това е фантастично - нека ни го докажат!"

МААЕ има инспектори в Иран, но по думите на Гроси вероятно има и съоръжения за обогатяване на уран на места, за които ядрената агенция не знае. От подписването на международното споразумение с Иран за ограничаване на неговата ядрена програма през 2015 година, тя се е развила изключително много, използват се нови модерни центрофуги за обогатяване на уран.

Сега Иран може много по-лесно да произвежда много повече уран, който би могъл да се използва за производството на атомна бомба, казва Гроси пред ARD, цитиран от "Дойче Веле". Той препоръчва споразумението да бъде "актуализирано драстично, за да стане ефективно".

Университетският град Исфахан е центърът на иранските ядрени изследвания. Там има и военновъздушна база, както и фабрика за дронове. Именно там имаше нападение от страна на израелски дронове.

Работата в изследователския център край Исфахан е започнала през 1984 година - преди това върховният водач аятолах Рухола Хомейни бе обявил атомната енергия за "неислямска", поради което този вид проучвания са били забранени.

Междувременно Иран ползва в района на Исфахан три малки изследователски реактора, доставени от Китай, които служат и за производството на горивни пръти. В инсталациите край Исфахан уранът може да се превръща в газообразен уранов хексафлуорид - суровина, нужна за обогатения уран, който е необходим за създаването на ядрени бомби.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук