Израел е подготвен за предстояща иранска атака от самото начало на съботния ден, предаде The Times of Israel.

Въоръжените сили съобщиха, че тя е в повишена готовност в цялата страна. Макар петъчния ден да приключи относително спокойно, напрежението остава високо, информира БГНЕС.

Самият президент на САЩ Байдън каза, че очаква иранска атака скоро като отмъщение за израелския удар от 1 април в Дамаск.

Американският президент Джо Байдън заяви в петък, че очаква Иран да нападне Израел "скоро, а не след време" и предупреди Техеран да не го прави, предадоха Ройтерс и ДПА.

Запитан от журналисти какво е посланието му към Иран, Байдън отговори само: „Не го правете“ и подчерта ангажимента на Вашингтон да защитава Израел.

"Ние сме посветени на защитата на Израел. Ще подкрепяме Израел. Ще помагаме за защитата на Израел и Иран няма да успее", заяви американският президент.

С оглед на евентуален ответен удар на Иран срещу Израел САЩ по-рано обявиха, че ще увеличат военното си присъствие в Близкия изток. Представител на министерството на отбраната заяви пред ДПА, че САЩ изпращат допълнителни сили в региона, за да засилят „регионалните усилия за възпиране и да увеличат защитата на американските сили“.

Остава неясно за какви точно активи става въпрос и откъде докъде се извършва прехвърлянето, посочва ДПА.

Заплахите на Иран към Израел се увеличиха след въздушния удар по иранското консулство в Сирия на 1 април, при който загинаха няколко военни генерали.

Американският президент каза, че не иска да уточнява с какви секретни сведения разполага Вашингтон за плановете на Техеран, информира още Ройтерс.

САЩ вече значително увеличиха военното си присъствие в региона след терористичната атака на ислямисткото движение „Хамас“ на 7 октомври 2023 г. и изпратиха няколко военни кораба в Близкия изток, напомня ДПА.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук