Унгария иска да преосмисли членството си в НАТО. Военни служители и юристи вече работят за създаването на нова концепция, която да разграничи страната от другите членове на Северноатлантическия пакт.

Това заяви премиерът Виктор Орбан в интервю за държавното радио Kossuth, пише Bloomberg.

"Нашите юристи и служители работят усилено, за да видят как Унгария може да запази членството си в НАТО по такъв начин, че да не се налага да участва в дейности на НАТО извън територията на НАТО“, поясни Орбан.

Освен това Орбан заяви, че Европа е започнала да се готви за война с Русия, както се вижда от изявления на политици и пропагандна кампания в медиите.

"Преди двете световни войни медиите прекараха доста дълго време в подготовка за влизане във войната. Смятам, че това, което се случва днес в Брюксел и Вашингтон, но по-скоро в Брюксел, отколкото във Вашингтон, е един вид подготовка на настроенията за евентуален пряк конфликт, пише „Фокус“.

Спокойно можем да кажем, че тече подготовка за влизане на Европа във войната, това се случва в медиите и в изказвания на политици“, заяви политикът.

Според Орбан унгарското правителство преоценява ролята на страната си в НАТО, тъй като не иска да участва във военната мисия на Алианса в Украйна, освен това Унгария не възнамерява да участва в действия на НАТО, които биха могли да доведат до директен сблъсък с Русия.

Забележките на Орбан идват, докато Алиансът подготвя пакет за подкрепа за Украйна, който ще бъде представен на срещата на върха на лидерите във Вашингтон през юли.

Очаква се тези мерки да включват по-голяма роля на НАТО на оперативно ниво в координирането на доставките на оръжие и обучението на силите на Киев.

Изначално Будапеща осъди пълномащабното руско нахлуване в Украйна, но отказа да предостави военна помощ на страната, а също така поддържа отношения с Москва.

Премиерът Виктор Орбан наложи вето на европейската помощ за Украйна и също се противопостави на членството й в НАТО и Европейския съюз.

Унгарският премиер също призова за прекратяване на огъня и сядане на масата за преговори с Москва, тъй като е убеден, че Украйна не е в състояние да победи Русия.