Администрацията на Джо Байдън работи за предоставянето на Украйна на нови мощни балистични ракети с голям обсег на действие, според двама американски служители, цитирани от NBC News.

В края на миналата година САЩ започнаха да доставят на Украйна ракетни системи ATACMS, но със среден обсег на действие.

Сега САЩ са склонни да изпратят версията на ракетата с по-голям обсег, което би позволило на Украйна да нанася удари по-навътре в контролираните от Русия територии, включително окупирания Крим.

Към момента обаче има една голяма пречка – Републиканската партия. Финансирането от САЩ за доставки на оръжия за Украйна остава несигурно поради съпротивата на бившия президент Доналд Тръмп и неговите републикански съюзници в Конгреса. Републиканците искат от Байдън първо да гарантира сигурността на американската граница, преди да одобрят нова помощ за Украйна в размер на десетки милиарди.

САЩ разполагат с ограничен брой ATACMS и че няма вероятност да ги изпратят в Украйна без пари за попълване на запасите си.

Ако Конгресът одобри повече финансиране за Украйна, САЩ биха могли да включат ATACMS с голям обсег в първите пакети от военна помощ, които ще изпратят на ЗСУ.

САЩ също така имат боеприпаси и артилерия, готови да изпратят незабавно в Украйна, ако финансирането бъде одобрено. Украйна в момента отчаяно се нуждае от боеприпаси и оръжия, за да спре настъплението на руската армия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук