Германският канцлер Олаф Шолц отново отхвърли възможността за доставката на исканите от Украйна от месеци германски крилати ракети "Таурус".

"Няма да подкрепя решение за каквото и да е въвличане на германски войници в пълномащабната война на Русия срещу Украйна, защото трябва да предотвратим ескалация на войната и военно противопоставяне между Русия и НАТО", подчерта Олаф Шолц, като допълни, че това е убеждението и на съюзниците.

В петък изтече запис на разговор между висши офицери от Бундесвера, които обсъждат възможностите за предоставянето на Украйна на далекобойните крилати ракети "Таурус", с които е технически възможно нанасянето на удари по цели в Русия.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че записаният тайно разговор за планирани удари по Крим подчертава прякото въвличане на Запада в конфликта в Украйна.

"Тук, разбира се, трябва да разберем дали Бундесверът прави това по своя инициатива, тогава въпросът е доколко Бундесверът е управляем и доколко г-н Шолц контролира тази ситуация или пък това е част от държавната политика на Германия. И двата варианта са много лоши и още веднъж подчертават прякото въвличане на страните от така наречения колективен Запад в конфликта около Украйна", каза Песков.

Берлин нарече публикуването на подслушания разговор част от "хибридната война" на Кремъл. Във връзка със скандала руското министерство на външните работи е привикало германския посланик.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук