Иран е изстрелял около 185 дрона, 110 ракети земя-земя и 36 крилати ракети срещу Израел, казаха двама израелски официални лица пред The ​​New York Times.

Въпреки че повечето са изстреляни от Иран, някои са дошли и от Ирак и Йемен, според официални лица. Президентът на САЩ Джо Байдън казва, че ракетите са дошли от Сирия, както и от Йемен и Ирак.

БЛИЦ припомня, че атаката бе очаквана от Тел Авив, който в късните часове на 13 април издаде куп заповеди на жителите си. Училищата бяха затворени, а хората призовани да намерят убежища и да се снабдят с радиа. Бе отворен и горещ телефон за психическа помощ. 

Междувременно Йордания също затвори изцяло въздушното си пространство, като много от летящите снаряди са били обезвредени още на нейна територия. 

От Техеран кръстиха операцията "Истинско обещание" и твърдят, че е в отговор на израелските удари от първи април.

БЛИЦ припомня, че израелските ВВС удариха сградата на генералното консулство на Иран в сирийската столица Дамаск на 1 април.

Според КСИР са убити седем офицери от корпуса, включително двама високопоставени генерални съветници: Мохамад Реза Захеди, командир на силите Кудс на КСИР в Сирия и Ливан, и неговият заместник, бригаден генерал Мохамад Хади Хаджи Рахими. Техеран заяви, че си запазва правото на отговор.

Превод и редакция БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук