Киев е в най-уязвимото си положение от началото на войната. Има риск от колапс на въоръжените сили на Украйна и от пробив на Русия, коментираха американски експерти пред Bloomberg.

„Ракетните удари на Русия по електропреносната мрежа на Украйна, бомбардировките на втория по големина град Харков и настъплението по фронта подхранват страховете, че военният конфликт в Украйна наближава повратна точка“, подчертаха US анализаторите.

Рискът е украинската отбрана да се срине, което ще позволи на руските сили да напреднат, казват те.

„Следващите месеци ще бъдат най-трудният тест за Украйна, защото обществото е все по-уморено от войната, особено в Харков, който се превърна в особена мишена“, пишат американските експерти. 

В същото време стана известно, че Триполската топлоелектрическа централа край Киев е напълно унищожена след последните руски атаки, съобщава операторът на станция „Центрэнерго“.

Военният анализатор Юрий Подоляка, който е роден израснал в украинския град Суми обаче изрази съмнение, че това е самата истина. Той обаче публикува видеокли и снимки, на които се виждат ужасните поражения. Според него целта на властите в Киев била да се увеличат шансовете за продължаване на американската помощта за Украйна. 

Междувременно руският президент Владимир Путин разкритикува планираната за юни в Швейцария международна конференция на високо равнище за мир в Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Русия няма да бъде поканена на конференцията, но в същото време ще стане ясно, че нищо не може да бъде решено без Москва, заяви Путин по време на среща с беларуския лидер Александър Лукашенко.

"И тъй като ние не отиваме там, сега хората казват, че ние отказваме да преговаряме", заяви Путин и сравни форума в Швейцария с "истински паноптикум", добави Путин.

В сряда руското посолство в Берн заяви, че Русия не е поканена на форума в Швейцария през юни, но добави, че и да беше поканена, Русия нямаше да участва в срещата.

Според Путин Украйна сама се е вкарала в ъгъла, като е прекъснала преговорите преди две години - малко след началото на войната.

Другата страна е смятала, че Русия може да бъде победена на бойното поле. Но това се оказа невъзможно, предположи Путин.

Москва е готова да преговаря, но не и по схеми, "които нямат нищо общо с реалността", заяви руският президент.
 
Сред темите в дневния ред на конференцията в Швейцария е формулата за мир предложена от украинския президент Володимир Зеленски.  Зеленски призова за изтегляне на руските войски от всички окупирани райони на Украйна. Но Путин настоява за мир, при който да бъдат запазени предишните завоевания на Русия, както и превръщането на Украйна в демилитаризирана, неутрална страна, която се отказва от членство в НАТО.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук