Европейският военно-промишлен комплекс е изправен пред сериозни проблеми при увеличаването на производството на оръжия за нуждите на Въоръжените сили на Украйна, които нарастват най-вече с блокирането на военната помощ от САЩ, пише The Washington Post.

Състезанието за предотвратяване на бедствие във войната на Украйна срещу Русия се разгръща в белязаните от битки полета и гори на Източна Европа и, в малък план, тиха гориста местност на югозападна Финландия, пише "Фокус".

Там, на пода на артилерийска фабрика, механична ръка повдига маса разтопен метал от пламъците на ковашка преса. Нагорещеният стоманен цилиндър ще бъде охладен и натъпкан с експлозиви, преди да достигне местоназначението си: укрепване на запасите на НАТО или може би да бъде изстрелян в дулото на украинска гаубица.

Работниците в този завод, който сега работи 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, са увеличили производството си на 155-милиметрови снаряди четири пъти след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

Работата на тази фабрика отразява усилието, което се засилва в целия континент, докато европейските нации се стремят да ускорят производството на оръжия, необходими за поддържане на битката на Украйна срещу силите на Кремъл и за укрепване на собствената им защита срещу това, което лидерите на континента сега виждат като повишена руска заплаха.

Според публикацията пълното увеличаване на производството на оръжия от европейския военно-промишлен комплекс "може да бъде постигнато твърде късно" за Киев, ако Вашингтон не окаже военна помощ. Както отбелязва WP, властите на ЕС признават, че ще могат да осигурят на Украйна само половината от предварително поставената цел от 1 милион 155-мм артилерийски снаряда до пролетта. 

Това се дължи на факта, че европейският военно-промишлен комплекс е изправен пред системни ограничения - липса на необходимите инвестиции в продължение на много години, законови бариери пред съвместното производство, по-малките пазари.

Украинските власти заявиха, че се нуждаят от минимум 200 000 артилерийски снаряда на месец, но, както отбелязва WP, общото производство на Европа е само 50 000 снаряда на месец и само малка част от тях в момента се доставят. 

Проблемите не се ограничават само до артилерията. По този начин, ако доставките на системи за противовъздушна отбрана за Киев бъдат спрени, украинските въоръжени сили може да се сблъскат с големи проблеми през следващите месеци, докато няма признаци, че Русия изпитва недостиг на ракети и дронове. 

Източник на WP в НАТО заявява, че проблема с европейския военно-промишлен комплекс е "криза, която назрява от много години", отчасти защото страните членки на ЕС не са се стремили да финансират увеличаване на капацитета за производство на оръжия. В същото време военните разходи са непопулярни в много европейски страни.

Финландия, която споделя граница с Русия, прекара десетилетия в укрепване на отбраната си след Зимната война от 1939-1940 г. с източния си съсед. Загрижена да не ядоса Москва, тя остана извън НАТО, но този дух на самоувереност даде резултат. 

Днес тя е член на алианса и разполага с най-голямата артилерийска сила в Западна Европа, смятат финландски служители. Страната също така изисква военна служба за всички мъже и има отдавна установени партньорства с частния сектор за натрупване на основни неща от първа необходимост в случай на бедствие или нападение.

"Не вярвахме на Русия през последните 100 години", заяви финландският министър на отбраната Анти Хаканен в скорошно интервю. "Знаем през какво преминават украинците".

Финландия си е поставила за цел да удвои производството на артилерийски снаряди до 2027 г. Хаканен отказва да даде точни числа, но заявява, че по-голямата част или цялата увеличена продукция може да отиде в Украйна.

В основата на въпросите за сътрудничеството и процеса стои друг основен въпрос: Ще отделят ли европейските правителства достатъчно средства за съживяване на военното производство?

За разлика от Русия, където се очаква Путин да спечели пети мандат на изборите през март, европейските правителства трябва да се ориентират в общественото мнение и да отчитат конкуриращи се приоритети при разпределянето на оскъдните публични средства.

"Всички автократични държави сега наблюдават какво може да направи Западът с капацитета на отбранителната им индустрия", смята Хаканен.

Въпреки широката подкрепа за Украйна, военните разходи са непопулярни в много европейски страни. И въпреки че неотложността на колективната отбрана активизира европейските лидери, остава неизвестно дали те ще могат да я поддържат във времето.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук