Яйцата са сред малкото храни, които може да класифицираме като суперхрани, заради полезните си свойства и невероятната им питателност. Едно яйце съдъджа всичко необходимо за клетките в човешкия огранизъм- витамини, фолат, фосфор, селен, калции и цинк. foodpanda, подбра част от ползите от консумацията на яйца.

И това е интересно: Яйцата са изключителна храна! - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

  • Едно сварено яйце съдържа точно 77 калории, 6 грама протеин и 5 грама здравословни мазнини.

  • Яйцата имат висок холестерол, но нямат неблагоприятен ефект върху кръвния холестерол

  • Едно яйце съдържа 212 mg, което е повече от половината от препоръчителния дневен прием от 300 mg.

  • При 70% от хората яйцата изобщо не повишават холестерола

  • Яденето на яйца е чудесен начин за увеличаване на HDL.

  • Има много различни видове яйца, най-често се отглеждат пилешки яйца, докато по-гурме изборът включва патица, гъска и пъдпъдъчи яйца.

  • В християнството символът на украсеното яйце стана синоним на Великден

  • Яйцата се считат за "пълен" източник на протеин, тъй като съдържат всичките осем основни аминокиселини

  • В традиционната китайска медицина яйцата се препоръчват да укрепват кръвта и да увеличават енергията, като подобряват храносмилателната и бъбречната функция.

  • Яйцата за закуска могат да помогнат при отслабване