8 храни, които болните от рак трябва да консумират
„Добтрата храна ви дава физически, психически и емоционални ползи“, казва тя. Продуктите, които консумирате може да ви дадат енергия, която ви необходма, за да се справите с лечението и страничните ефекти. Храненето доставя също удоволствие, така че когато не се чувствате добре, може да се поглезите с нещо вкусно и полезно.
Имайки това предвид, погрижете се да включите в менюто си седните продукти. Преди това обаче задължително съгласувайте ххванителния си режим с вашия лекар, дали са съвместими с лечението ви или влияят положително на организма ви, тъй като всеки човек е различен.
Доматен сос
Не само, че доматеният сос има високо съдържание на витамин С, но доматите притъпяват неприятния вкус в устата, който имат онкоболните, когато са на химиотерапия. Използвайте обикновен доматен сос, без подправки, който е лесен за консумиране. Но избягвайте доматите, ако имате рани в устата.
Мазна риба
Сьомгата, риба тон и сардините са не само източници на протеини, но и на хранителни вещества. Те осигуряват Омега-3 мастни киселини, които помгат да запазите мускулите си здрави. Витамин В12, който помага на тялото ви да произвежда червени кръвни телца и витамин D, основен компонент за здрави кости.
Ядки и семена
Когато енергията и апетитът ви са ниски, обръщането към храни с висока плътност може да ви помогне да приемете калориите, от които имате нужда, както и основните витамини и минерали. Добър вариант е шепа от ядки и сушени плодове, семена или дори лъжице фъстъчено масло.
Млечни продукти
Калции, витамин D и протеини ще намерите в млечните храни, а така и ще заздравите костите си. Изберете кисело мляко и айрян, за да засилите и чревната с флора. Ако сте веган, или просто не обичате вкуса на мляко, може да пробвате с оризово или соево мляко.
Кои са останалите 4 храни четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.
Последвайте ни
0 Коментара: