Кога бе последният път, в който следвахте диета и успешна ли бе тя? В желанието си да постигнем по-добра физическа форма, често допускаме грешки в начина си на хранене, пише az-jenata.bg.

Диетата е в основата на това дали ще успеем да свалим здравословно излишните килограми, да бъдем по-здрави и да задържим постигнатите резултати. Ако планирате промяна в начина си на хранене, вижте какво биха искали диетолозите да знаете за процеса на отслабване.

Не пренебрегвайте силата на съня

Часовете за почивка и сън са изключително важни, когато искате да редуцирате телесното си тегло. Недоспиването е една от причините за повишаване нивата на хормона на глада грелин и съответно се намалява синтезът на хормона на засищане лептин. Липсата на сън може да попречи на избора ви да се храните здравословно и в разумни порции. Също така недоспиването повишава и нивата на кортизола, което ви принуждава да преяждате, обикновено с вредни храни.

7 дни - 7 чаши: мощен метод, който изгаря коремната мазнина!

Бърза загуба на тегло не е загуба на мазнини

Спазвате ударна диета, която вече показва резултати? Как може да сте сигурни, че разликата в килограмите не се дължи на излишните течности, които сте елиминирали, а не на излишните мазнини.

За да редуцирате мастните натрупвания е добре да следвате хранителен план, който да съдържа храни, които да спомагат за ефективното изгаряне на излишните килограми. Бедната на протеини и въглехидрати диета обикновено не показва желаните резултати. Снимка: pixabay

Смятате че малките закуски между храненията пречат на отслабването

Това е напълно погрешно. Всъщност тези малки здравословни хапвания, могат да помогнат да не преяждате по време на основните хранения, като спомагат и за подобряване на метаболизма. 
Всяка лека закуска, която е богата на протеини, не само ще ви накара да се почувствате по-сити. Сурови ядки, варени яйца, пресен плод или зеленчук...

Падна митът с правилото за 8 чаши вода на ден, ето колко течности наистина трябва да пиете!

Добрата диета променя целия ни начин на живот, не само визията

Обикновено свързваме диетата със загубата на тегло, ето защо често прибягваме до режими с бърз, но краткотраен резултат. От друга страна здравословната диета ни помага да променим изцяло начина си на живот – с повече спорт, храната, която консумираме, начина, по който я приготвяме.

Броите всеки грам, който консумирате

Отслабването е повече от това да броите грамажа на приетата храна. Вместо това се фокусирайте върху приема на калориите и тяхното качество. Така например, две филийки хляб съдържат около 120 калории. Ще си кажете „толкова малко?“. Но за да ги изразходите ще трябва да походите около 30 минути. По-разумно е тези калории да си набавите от консумацията на протеин (риба, яйца, месо), които спомагат за изгарянето на излишните мазнини.

Не всички мазнини са вредни

Когато искаме да отслабнем, намаляваме драстично консумацията на мазнини, защото смятаме, че така е правилно. 
Но някои полезни мазнини могат да ни помогнат в мисията да бъдем по-здрави и с красива фигура. Такива са авокадото, суровите ядки, сьомгата, зехтинът, тиквените семки и други. Добавяйте ги към менюто си поне 2 пъти седмично.

Испански учени бият тревога: Тези два продукта, които използваме ежедневно, причиняват рак на черния дроб

Яжте, когато сте гладни, а не когато имате настроение за хапване

доста често ни се случва да се храним не когато сме наистина гладни, а когато имаме настроение за това. Преминаването през положителни или отрицателни моменти е това, което най-често ни кара да ядем. Лакомията е враг номер едно на хубавата фигура и здравето. Ето защо, докато се научите да различавате истинската нужда от храна от емоционалното хранене, опитайте се да консумирате само плодове и зеленчуци.

Фибрите могат да ви помогнат да отслабнете по-бързо

Богатата на фибри диета може да ви помогне да отслабнете по-ефективно, но е важно да приемате достатъчно количество вода, за да избегнете някои неразположения и да не прекалявате с храните съдържащи фибри.

Не бъдете твърде строги към себе си

Мисълта за определена храна най-често се оказва причината за нарушаването на диетите и невъзможността да отслабнем. Според специалисти към консумиране на нездравословни храни сме най-склонни в ранните вечерни часове, когато сме си у дома, изкушаваме се. Също така, дамите по-трудно успяват да не хапват сладко, докато са на диета. Не бъдете твърде строги към себе си. Един път седмично се награждавайте с малък сладолед, 2 кубчета черен шоколад. Това ще ви мотивира да следвате здравословния си начин на хранене през останалото време.