Една от най-честите причини за поява на болка в кръста е дисковата херния. Това е заболяване, което има хроничен ход на протичане с периоди на засилване на оплакванията и последващо облекчаване. В някои случаи обаче болката става нетърпима и не се повлиява от лечението. Точно тогава е уместна консултацията с неврохирург, който ще прецени ползите и рисковете от една евентуална хирургична намеса.

Ако имате такава травма на гръбнака и се иска хирургическа интервенция със сигурност ще потърсите алтернативно лечение. Предлагаме ви да се запознаете с метода на Валентин Дикул. Става въпрос за няколко упражнения, които ще подобрят състоянието ви.
 

Валентин Дикул е роден на 3 април 1948 г. в Каунас (град в Централна Литва). Той е руски цирков артист, тежкоатлет и ръководител на медицинско-рехабилитационен център по заболявания на опорно-двигателния апарат.Валентин Дикул е научил от собствен опит какви са гръбначните травми. Лекарите не се надявали, че той ще може да ходи отново, след като при падане от височина 13 метра получил ужасна травма  и 5 години е бил парализиран. Накрая обаче той отново се върнал в цирка.

Дикул казва: "Лекарите ми казаха, че ще прекарам остатъка от живота си в инвалидна количка. Но реших да се боря". Така и става. Накрая се изправя на крака. Разработил е редица техники за възстановяване на гръбначния стълб. Неговият метод на лечение има за цел да облекчи болката и да върне функционалността на гръбначния стълб.

Дикул счита, че упражнението е най-ефективният метод за лечение на лумбалната спинална херния. Основната им задача е да върнат мускулите в оптимално състояние. Отпуснете напрегнатите мускули и върнете тонуса на слабите. Тази известна гимнастика включва само 6 упражнения.

Какви са упражненията и как да ги правите четете в най-полезния сайт Zdrave.to.