Учени от Лондонския университетски колеж и Лондонския имперски колеж заключиха, че съдържащият се в куркумата пигмент куркумин може ефикасно да се използва за лечение на глаукома в ранен стадий.

Те разработили нов метод за доставяне на куркумин, за който е установено, че защитава ганглийните клетки от увреждания. За целта били създадени наночастици, които съдържат пигмент, свързан с безопасни за човека повърхностно-активно вещество и стабилизатор.

И това е интересно: Повишеното очно налягане води до глаукома  - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

Това позволява куркумин да се използва в състава на капки за очи, а не в перорални таблетки, които трябва да се приемат в големи количества заради слабата разтворимост на пигмента и могат да предизвикат стомашно-чревни проблеми.
 
Констатирано било, че новият метод за доставяне увеличава 400 хиляди пъти разтворимостта на куркумина, като самият пигмент се концентрира в очните тъкани, а не се разпространява в целия организъм посредством кръвообращението.
 

И това е интересно: Проф. д-р Наталия Петкова: Глаукомата води до необратима слепота - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

Прилагането на капки за очи в продължение на 3 седмици у плъхове предизвикало забавяне надегенерацията на зрителния нерв. Освен това не били регистрирани никакви нежелателни странични ефекти.