Ако не сте чували за елда, то е време да се запознаете с нея, защото това е една от най-полезните храни, познати за човечеството. Доверете й се – и когато искате да снабдите организма си с ценни вещества, и когато целта ви е да отслабнете.

Елдата е зърнена храна, известна като „черен ориз” или „черна пшеница”. В Югоизточна Азия се отглежда отпреди 6000 години, а е особено популярна в Русия, където я наричат гречка. Цени се най-вече заради хранителната си стойност, както и заради богатото съдържание на протеини, мазнини, захар и фибри. Богата е и на витамините А, В, Е, и РР, както и на желязо, калций, фосфор, йод, бор магнезий и цинк. Съдържа още и органични киселини – лимонена и ябълчена, и не съдържа глутен. Французите обожават мед от елда, особено при простуда и грип.

Елдата е много подходяща храна за спортуващи – увеличава мускулната сила и издръжливост, а богатото й съдържание на флавоноиди подпомага борбата със стареенето на клетките. Има високо съдържание на магнезий и е чудесна профилактика на сърдечносъдовата система, борбата с високия холестерол и хипертонията. Заради богатия набор от витамини и минерали е особено полезна и за кожата, ноктите и косата.


Как се използва елдата за отслабване, при диабет и още 8 болежки, четете в най-полезния сайт Zdrave.to.