Изпълнителният директор на университетската АГ болница „Майчин дом“ проф. д-р Иван Костов даде специално интервю за първото издание на новия подкаст на агенция Блиц „Здраве и красота“. В началото той уверява, че стрес уринарната инконтиненция (неволно изпускане при смях, кашлица и физическо усилие) не е срамна и е лечима.

От 1,00 до 16-ата минута на разговора професорът разглежда всички форми на стрес уринарната инконтиненция, възрастовите граници, причините за този медицински проблем и най-вече различните начини за преодоляването му. Защото половината от дамите чакат по 6,5 години преди да се обърнат към лекар.

„Изпускането“ се дължи на наднормено тегло, естествено раждане на едър плод или травматично, падането на нивото на естрогенните хормони в пред климактериума и яйчниците спират да работят, а тъканите стават по-отпуснати.

Лекарите използват различни подходи – чрез гимнастика, чрез инжектиране на силикон или хиалурон около уретрата, чрез лазер, предна пластика на предната влагалищна стена, коремни операции. Палитрата от възможности е широка, но трябва да се подходи строго индивидуално, след като се постави правилната диагноза. Понякога от мултидисциплинарен екип.

За съжаление, в България няма организирана физиотерапия за възстановяване на тазовото дъно след раждане. Липсата на такава профилактика води до голям процент с различна форма на инконтиненция.

Упражненията на Кегел са част от физиотерапията. Те са елементарни и родилките би трябвало да ги правят, за да избегнат задълбочаване на проблема с изпускането.

Инжекционните процедури са болезнени и при тях може да се получат нежелани странични ефекти – кръвоизлив, хематом, инфекция.

Лазерът е иновативна опция,

при която се синтезира голямо количество колаген в тъканите под влагалището, в уретрата.  По същия начин се процедира и при т.нар. „вагинално подмладяване“.

Необходими са три процедури през един месец, без престоя в болница и без противопоказания, освен при бременни.

От 2014 г. до момента проф. Костов е член на експертния съвет към Държавния фонд за асистирана репродукция към здравното министерство. Неизбежно разговорът тръгна в посока етичните проблеми при ин витрото, естествено или раждане със секцио и

От 17 до 22-ата минута гинекологът разкрива наистина ли децата, родени по естествен път придобиват имунитет още в мекия родов канал на майка си и защо е против раждането със секцио без изрични медицински причини.

Тревожен е процентът в България на бебета, родени с Цезарово сечение – около 50, при стандарт на Световната здравна организация 15.

Според професора в някои частни клиники процентът дори е 100, предимно от естетична гледна точка.

Какви усложнения настъпват при второ или трето раждане със секцио, чуйте  на 19-ата минута.

Не играе ли лекарският екип понякога ролята на Господ при ин витро процедурите. Отговорът за етичните нюанси - от 22-ата минута до края на разговора.

При няколко „захванали се“ ембриона лекарите решават кой да живее и кой да умре.

Полът понякога се избира, заради наследствени болести по мъжка или по женска линия. Но доста често е и въпрос на родителски каприз.

Каква е пределната възраст, на която една жена може да стане майка, след като индийка роди на 72.

Много е важно човечеството етично и законодателно да се подготви, за да може да регулира тези процеси, завърши проф. д-р Иван Костов.

Изпълнителният директор на университетската АГ болница „Майчин дом“ обяви чрез Блиц, че при тях безплатните прегледи за стрес уринарна инконтиненция ще продължат през целия май до края на юни като записванията ще стават на сайта на лечебното заведение и по телефона в работни дни между 13 и 15 часа на 02/9172233

Целият разговор вижте във видеото.

Интервю на Магдалена Гигова

Оператор: Калоян Генчев

Монтаж: Антон Тончев