Един от най-популярните сценарии за краят на света днес е т.нар. "зомби-апокалипсис" – унищожаване на човечеството в резултат на стремително разпространение на вирус или бактерия, които превръщат своите жертви в агресивни и безумни същества, обсебени от чувството на неутолим глад.  Когато такова зомби хапе други хора, то им предава своята инфекция и помага на микробите да се разпространяват неудържимо.

Макар да е много трудно да се предположи, че нещо подобно може да се случи в реалния живот, учените активно изучават "зомби-апокалипсисите". Защо те правят това? Защото именно подобни сценарии за краят на света позволяват на медиците да изчислят последствията от избухването на огнища на зараза от неизлечими засега смъртоносни болести като епидемията Ебола в Западна Африка и начините за възпирането им.

Колектив под ръководството на Джеймс Мур от Факултета по физика и астрономия на университета в Лестър (Великобритания) е публикувал изследване в Journal of Physics Special Topics. В него се посочва какво време ще е необходимо на подобна епидемия, за да унищожи напълно човечеството или да съкрати популацията на хората до такова ниво, при което те ще измрат от само себе си, информира РИА Новости.

Скоростта на развитието на "зомбопокалипсиса", както отбеляза ученият, зависи от два главни параметри – с каква вероятност и колко бързо протича процесът на "зомбификация" след контакт със зомби и продължителността на живота на този "нечовек".

На базата на тези два показателя учените са разработили сценарий, моделиран с използването на данните за най-страшната чумна епидемии в историята на човечеството - "черната смърт" в Средновековна Европа през 14 век от нашата ера.

В този сценарии заразяването от ухапване от зомби е с вероятност 90%, а заразените живеят още около 20 дни, умирайки от жажда и глад. В разработката общата численост на населението на Земята е по официални данни – около 7,5 милиарда души.

Моделът за разпространението на зомби, създаден от британските физици, отчита и реалните граници между страните и фактът, че хората са разпределени крайно неравномерно по Земята.

Изводите им са шокиращи!
Както показват изчисленията, дори само един заразен човек в достатъчно гъсто населена местност, е достатъчен за избухването на колосална епидемия на 20-ия ден от заразяването му. Само 100 дни по-късно на Земята ще останат живи едва 181 човека и около 190 милиона зомби.

Дори ако някои хора успеят първоначално да избягат от районите, обхванати от "зомбипокалипсис", инфекция все пак ще ги победи. На стотния ден на Земята ще останат последните 273 разумни същества и близо милион "живи мъртъвци".

И в единия, и в другия случай, броят на оцелелите ще е по-малък от необходимия за "презареждането" на цивилизацията и повторната колонизация на планетата. Съответно, ако "епидемията зомби" продължи повече от 100 дни, човечеството ще измре окончателно и безвъзвратно, отбелязват в заключение авторите на изследването.  

Превод и редакция: БЛИЦ