Аз съм на 63 г. и бих искала да си направя цялостни изследвания. От декември миналата година имам нов личен лекар, съвсем млад специалист. За първи път тази година искам да използвам правото си (както чета, също е и мое задължение), да си направя някои прегледи и изследвания, заплатени от НЗОК.

Те, естествено, не са цялостни, а част от това, което бих искала да си прегледам, предвид състоянието ми. Бихте ли ми написали точно кои са те засега, а и след навършване на 65 г.? На какъв период ще ги извършвам след тази възраст? 

Какво да направя, ако не съм използвал направлението си?

Пиша ви по повод на това, че личният лекар отказва да ми даде направления за тези, които са заплатени от НЗОК на всеки 5 години, тъй като не било задължително. Поради настояване от мен през първото тримесечие ми даде само за ПКК и мамограф, за останалите - трябвало да отида през следващо тримесечие, но не се знаело дали ще има направления.

Прочетох че от 2019 г. вече направленията не са ограничени. Кое е вярно? Извън тези направления поисках и направление за ендокринолог - имам възли на щитовидната жлеза, установени с документ от преди 10 г. Личният лекар ми отказа такова, защото не може толкова направления в едно тримесечие. Така ли е? Благодаря предварително за отговора!

Ирина Желязкова, гр. Бургас


Има ли ограничения в издаването на направления за профилактични прегледи четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.