Според медиците, този проблем се е превърнал в пандемия, която в една или друга степен се е разпространила върху целия свят.  

  

Към момента единственото лечение на болезненото затлъстяване, което показва висока ефективност в борбата с него, е хирургичната намеса. 

Това заяви през изминалите дни един от основателите на Испанското общество на хирургията за затлъстяване и метаболични нарушения (SECO) Жоан Пужол Рафолс. 

- Трябва да признаем, че няма единна причина, която може да бъде лекувана с помощта на чудодейни таблетки. 

И още дълго време няма да има такава таблетка. 

Тенденцията е такава, че страните от Европа, включително и Испания, инвестират в това, да предотвратяват дадения проблем. 

Как влияе бирата върху здравето на мъжете?

Но тези усилия към момента не дават резултати. 

Ние знаем теорията: яж по-малко, гори повече калории, увеличавай физическото натоварване, но на практика това не работи. 

Би било твърде оптимистично да се смята, че това ще се промени през идните години. 

Вероятно, след известно време ще се намери ефективен начин, но към момента единственото лечение, което показва висока ефективност в борбата със затлъстяването, е хирургичната намеса, казва медикът в рамките на Световния конгрес на Международната федерация на хирургията по затлъстяване и метаболитни нарушения (IFSO). 

 

Лекарят отбеляза, че затлъстяването се е превърнало в пандемия, която в една или друга степен се е разпространила върху целия свят. 

- Патологичното затлъстяване е много опасно за здравето, защото то може да засегне всеки един орган, води до високо кръвно налягане, до повишаване на съдържанието на захар в кръвта, увеличава риска от инфаркт, може да доведе до някои видове рак. 

Внимание: Тези храни убиват желанието за секс

Продължителността на живота на тези хора е по-малка, както и качеството им на живот е по-ниско, посочи Пужол Рафолс. 

Той подчерта, че не трябва да се отрича факта на генетичното предразполагане: например, азиатците са като с цяло с по-малко средно тегло, отколкото европейците.  

Фото © Pixabay

 

При това, както отбелязва специалистът, задачата на човека, който е качил много килограми, е не само да се избави от тях, но и да задържи новото тегло. 

При това е налице опасността от бързото възстановяване на предишните килограми. 

- Няма нито една диета, която да демонстрира ефективността в борбата със затлъстяването до края на живота, нито едно лекарство. 

Единственият начин е промяна в начина на живот, но това е доста трудно. Повечето не могат да направят това - пояснява експертът. 

Лекарят също подчертава, че ако човек не може да се справи с проблема сам, то той трябва да се обърне към специалист, за да може вторият да вземе решението относно необходимостта от операция или да препоръча подходяща диета.  

  

По данни на Световната здравна организация, от 1975 до 2016 година броят на хората, които страдат от затлъстяване, в света се е увеличил с над три пъти 

Превод и редакция: БЛИЦ