Годжи бери плодовете са били използвани в традиционната китайска медицина в продължение на повече от 2000 години. Някои легенди съобщават, че тези плодове са били ядени от монаси в Хималаите преди хиляди години - потапяни са в гореща вода, за да подпомогнат медитацията и да получат по-голямо здраве, жизненост, дълголетие, енергия и издръжливост.

Ниското съдържание на калории, липсата на мазнини, това, че са добър източник на фибри и са високо антиоксидантна храна са едни от ползите на годжи берито. Този плод отключва способността ви да се борите с болестите, ефективно да управлявате теглото си и да постигнете по-добро храносмилане. Обикновено консумирани сурови, сушени или в течна или прахообразна форма, тези плодове съдържат широка гама от фитонутриенти, витамини и следи от минерали, които им дават името "супер храна" от много здравни експерти.

1. Осигурява високо ниво на антиоксиданти и хранителни вещества
Подобно на повечето други суперхрани, годжи берито е отличен източник на антиоксиданти, който помага да се стимулира имунната система и да се предпази тялото от високи нива на възпаление, тъй като те се бори с уврежданията на свободните радикали. По отношение на количеството антиоксиданти, присъстващи в плодове, те имат висока стойност на ORAC, което показва тяхната изключителна способност да намалят оксидативния стрес.

Една от изненадващите ползи от годжи берито, които може да не знаете, е, че всяка порция има около 4 грама протеин на порция и 18 различни аминокиселини, плюс над 20 други минерали, включително цинк, желязо, фосфор и рибофлавин (витамин В2). Годжи бери плодовете предлагат повече бета-каротин, отколкото морковите и повече желязо, отколкото соята и спанака, което ги прави чудесен източник, който помага да се предотврати недостигът на желязо!

Кои са другите супер качества на плодът годжи бери, четете в най-полезния сайт zdrave.to